Kultúra

2017.01.29. 18:45

Báloztak a vadászok

Zalaegerszeg - Rekordszámú résztvevővel tartották meg szombaton az idei, immár 25. vadászbált az egerszegi Arany Bárány télikertjében.

Arany Gábor

A vadászattal, vadgazdálkodással foglalkozó szervezetek hagyományos összejövetelén közel kétszázötvenen jelentek meg. Mondhatni, jelképesen képviselve azt a 2538 hivatásos és sportvadászt, aki a február 28-ig tartó vadászati évadra éves vadászjegyet váltott az elmúlt esztendőben. Bőven akadt feladatuk, hiszen a tervek szerint a megyében működő 54 vadgazdálkodó egység, pontosabban a vadászok jóvoltából 18 ezer nagyvad - gímszarvas, vaddisznó, őz, valamint dámszarvas és muflon - kerül puskavégre február végéig.

Mint Győrvári Attila, a vadászkamara megyei titkára érdeklődésünkre elmondta, a korábbi évek tendenciája változni látszik és egyre több fiatal mutat érdeklődést a vadászat iránt. Ezt mutatja, hogy ebbe a korosztályba volt sorolható a tavaly vizsgát tett mintegy kilencven jelölt többsége is.

- Ez nagy hagyománnyal bíró program is, egyfajta kárpótlás a házastársaknak, családtagoknak a vadászattal töltött időért - fogalmazott a bál főszervezője, Takács Pál, a Szép Zala Vadásztársaság elnöke. Úgy látta, az oldott légkörhöz az is hozzájárult, hogy sikerült a legtöbb helyen a földterületek használatáról megegyezni, megbékülhetett a vadásztársadalom. - Hamarosan kiderül, hogy milyen haszonbérleti díjakat kell fizetni, mennyire lesznek rentábilisak a vadásztársaságok - tette hozzá.

A jó hangulatú vadászbálon a Zala Táncegyüttes is műsort adott a vendégeknek
Fotó: Pezzetta Umberto

Sorsfordítónak nevezte az elmúlt hónapokat a vadászok életében dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetének elnöke. - A vadászterületek elmúlt évi kialakításával márciustól új, húszéves üzemtervi időszak kezdődik. Ez konfliktusokkal járhatott, de bízom benne, hogy a zalai vadásztársadalomban meglévő béke fennmarad - fogalmazott.

A bál vendégeit Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is köszöntötte. Mint fogalmazott, lezárult egy korszak, egy folyamat, s az átalakulás miatt nagyobb figyelem kísérte a vadásztársadalmat.

- Nem mindegy, milyen a vadászközösség megítélése. Ezért azt kérem, hogy annak az összefogásnak a jegyében, amely az elmúlt évtizedekben jellemző volt, próbáljuk meg újra azt a régi, értékekre, igazi vadászhagyományokra alapozó képet kialakítani és megtartani a következő két évtizedben is - mondta.

Zárásképpen pedig az oldott hangulat érdekében idézte Otto von Bismarck német kancellár mondását: soha nem hazudnak annyit, mint esküvő és választás előtt, háború alatt és vadászat után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!