Kultúra

2016.12.18. 14:20

Mindentermő fa

Zalaegerszeg - Az almafán alma, a körtefán körte, a Szeretetfán viszont a szeretet mellett játék, cukor, liszt, tűzifa vagy éppen karácsonyfa, dal, móka és egyéb ajándék terem. Ültetője és gondozója lelkes baráti társaság.

Fincza Zsuzsa

Fiatal családokkal, nagyszülőkkel népesült be az adventi szombaton az Apáczai művelődési ház. Az aulában ünnepi díszek, ékszerek, mandalák készültek, a színpadon a Kis-Hétrét Együttes: Hochrein Judit, Kardos Endre Bozi, Lőrincz Kálmán Lorenzó varázsolta el a közönséget, zenéjükre csapatnyi gyerkőc táncolt. A vidám program során lehetett kutyusokat gyömöszölni, mesét hallgatni, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanácsokkal gazdagodni. Mindezt nem anyagi forrásokkal rendelkező szervezet teremtette meg, hanem fiatal baráti társaság.

- Miből telik egy ekkora rendezvény finanszírozására?

- A szeretetből, amiből nekünk egész fára valónyi van - vágta rá Ráczné Ferenc Ildikó, a társaság vezetője. - A jelenleg 33 fős közösségünk nem hivatalosan bejegyzett szervezet. Egy tanfolyam hozott össze bennünket, s azóta tartjuk a kapcsolatot. Ami közös mindannnyiunkban, az a segítő szándék.

A Szeretetfa baráti társaság: (balról jobbra) Harsányi Nóra, Tóthné Szekeres Diána, Pilhoffer Diána, Takács Andrea, Magyar Szilvia, Ráczné Ferenc Ildikó, Vastag Anita, Horváth Edina, Gombos Judit, Keppel Julianna - hátul: Nagy Tímea, Tóthné Sági Ildikó - s aki hiányzik a képről, de nagyon sokat dolgozott: Ruzsics Bernadett    Fotó: Fincza Zsuzsa

Ettől vezérelve tavaly 9 nagyméretű mandalát készítettek és azokat az ország különböző kórházainak ajándékozták. Nagy örömmel és pozitív energiával tölt el, ahányszor csak ránézek - írta a kalocsai kórház vezetése nevében Király Jánosné, s hasonló tartalmú köszönő levelek sora érkezett a győri, az esztergomi, a békéscsabai és a miskolci kórházból.

- Úgy másfél hónappal ezelőtt felülről, vagy inkább belülről jött a sugallatra , mondhatnánk többen egyszerre gondoltuk ki, hogy az idén adományokat gyűjtünk, amit a védőnőktől, óvodáktól szerzett információk alapján a rászoruló családoknak viszünk el - tette hozzá Ildikó. - Örömmel mondhatom, az emberek jók. Magánszemélyek, cégek, például éttermek felajánlásának köszönhetően 22 családnak tehetjük szebbé a karácsonyát.

A rendezvény is a segítőszándékot dicséri. A baráti társaság támogatóra talált Zalaegerszeg város önkormányzatában - Tolvaj Márta alpolgármester nyitotta meg a délutáni kavalkádot, az Apáczai ÁMK nagy termeit szinte ingyen koptathatják, az előadók, köztük a Kis-Hétrét Együttes is köszönömért vállalta a felkérést.

- Teljesen karitatív felajánlás a miénk. Itt elsődlegesen az a szeretet a fontos, amit a rendezvények és az ajándékok által a többi embernek átadunk. Nem csak azoknak jelent örömet, akik részesednek benne, de azoknak is, akik okozzák, akik áldoznak érte - hangsúlyozta a lelkes közösség vezetője. - Ilyen volt a mandala készítés és ilyen az idei jótékonysági akciónk is. Csapaterősítésként májusban elmentünk Medjugorjéba is.

- A szeretetfa elnevezés is innét fakad?

- A fa általánosságban az élet, életerő, a regeneráció, a fejlődés, az öröklét, a szent tudás szimbóluma - magyarázta Ildikó -. Összekötő az anyagi és a szellemi minőség, a föld és az ég, a horizontális és a vertikális dimenzió között. A szeretet így szerteágazva, mint egy fa, mindent és mindenkit elér. S aki itt volt velünk ezen a délutánon, reméljük kapott egy kis szeretetrezgést.

A szeretet-karácsonyfa alatt persze kézzel fogható ajándékok is voltak.

- Elhoztam a gyermekkorom óta gyűjtött plüssfiguráimat - mutatott a nagy halom játékra Horváth Edina. - Persze, kicsit fáj értük a szívem, deaz ajándékozás nem arról szól, hogy a értéktelen holmikat adjunk másoknak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!