Kultúra

2016.11.06. 11:42

Vasárnapi érembörze és kiállítás a forintról

Nagykanizsa – Vasárnap rendezte meg hagyományos érembörzéjét a HSMK-ban a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja.

Horváth-Balogh Attila

S ahogy az már lenni szokott, ezzel párhuzamosan kiállítás is nyílt, mely ezúttal a forint születését vette górcső alá, a kezdetektől napjainkig.

– Az új fizetőeszköz megteremtésének műszaki feltételei – hát, hogy is mondjam csak – érdekesen alakultak – hallottuk Farkas Istvántól, a szervező kanizsai csoport titkárától. – Újjá kellett építeni a pénzverdét és a pénzjegynyomdát a háború után. A fémpénzek veréséhez szükséges szerszámok acél alapanyagát harckocsik tengelyeiből állították elő, a pénzekhez pedig a harcok során elszakadt távvezetékek alumíniumát és a Weiss Manfréd-gyár rézkészletét használták fel. A tíz- és százforintos bankjegyek nyomására szolgáló papír pedig Francia-, illetve Finnországból érkezett, mert a mi biztonsági papír-készletünket felemésztette a pengőinfláció. A több, mint 200 kilométerre lévő Nagyvenyimből érkezett a börzére Simon Mihály. A 71 esztendős gyűjtő kérdésünkre azt mondta: ő már venni nem nagyok akar, inkább csak eladni.

Gyűjteményének néhány darabját mutatja Simon Mihály Fotó: Gergely Szilárd

– Hetvenegy esztendős vagyok, idáig gyűjtöttem a régiségeket, érmeket, pénzeket, porcelánokat, de most már eladni szeretném a gyűjteményem darabjait – hallottuk tőle. – Pontosan azért, mert már több telt el az életemből, mint amennyi még hátravan belőle, s bármennyire is fáj a szívem értük, meg kell szabadulnom tőlük, mert a családban senkit nem érdekel ez a szép hobbi. Több különlegességet hoztam, így például második világháborús szovjet katonai kitüntetéseket, Zsolnay-, illetve Herendi- porcelánokat, illetve ezt a csodaszép, színezüst éremsorozatot 1999-ből.

Az öregúr azt mondta: az ország számos pontjára elutazik a kanizsaihoz hasonló börzékre, s úgy látja, hogy sajnos, a gyűjtők között igen kevés a fiatal.

– Attól tartok, hogy ha mi, idősek elmegyünk, alig lesz, aki folytassa ezt a szép hobbit. Mert higgye el, ez egy nagyon szép hobbi. Azért ha lesz valamije eladó, csak szóljon nyugodtan...

Ezek is érdekelhetik