Kultúra

2016.11.09. 15:04

Ki volt a 130 éve született Romberg és miért fontos a zalaiaknak emléke?

Nagykanizsa – A dél-zalai városban született világhírű zeneszerző, Sigmund Romberg (Rosenberg Zsigmond) életművének népszerűsítése érdekében egyéves rendezvénysorozatot indított el szerdán a róla elnevezett kanizsai emlékbizottság.

Pásztor András

Mint azt Halász Gyula, az emlékbizottság szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az amerikai operett és musical műfajának egyik korai úttörőjeként számon tartott Romberget közel 2000 dal és 78 zenés színpadi produkció alkotójaként tartják számon, így nem véletlen, hogy sokak mellett őt is beválasztották a Dalszerző Hírességek csarnokába.

– A rendezvénysorozat célja, hogy Nagykanizsán kívül más városokban is programokat, megemlékezéseket tartsunk a jövő évben Romberg születésének 130. évfordulója kapcsán – említette Halász Gyula, aki elárulta: Budapest mellett, Pécs – ahol zenei tanulmányokat folytatott – és a horvátországi Belistye csatlakozását is várják a kezdeményezéshez. Ez utóbbi városban az 1970-es évek óta ápolják Romberg emlékét.

Baráth Zoltán (balról) és Halász Gyula szerdán a zeneiskola falán lévő emléktáblát is megkoszorúzta Fotó: Gergely Szilárd

A konkrét kanizsai programokról Baráth Zoltán, a Farkas Ferenc Zene- és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója szólt. Mint mondta: az intézmény tanárai, növendékei, illetve vendégművészek bevonásával dalestet szerveznek, de a múzeummal összefogva egy kiállítás megszervezése is körvonalazódik.

– Emellett szeretnénk javaslatot tenni az önkormányzat felé, hogy az Erzsébet téren található zenepavilon ne csak egy helyszíne legyen a helyi zenei életnek, de egyben a híres kanizsai vagy kanizsai kötődésű zeneszerzők emlékhelye is legyen – mondta az igazgató, aki hozzátette: kaphatna itt emléktáblát például Farkas Ferenc, Vannay János és Sigmund Romberg is.

Az emlékbizottság képviselői továbbá azt is hangsúlyozták: minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy Romberg szellemi és tárgyi hagyatékát felkutassák, összegyűjtsék, hiszen Nagykanizsa méltán lehet büszke az operett és musical kiemelkedő alakjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!