Kultúra

2016.02.23. 15:30

Ősi, ácsolt ládát készítettek diákok

Bereczky Csaba fafaragó mester irányításával és szakoktatók segítségével az Asbóth iskola diákjai ácsolt ládát készítettek, melyet kedden mutattak be.

Keszey Ágnes

Az első osztályos asztalos tanulók szabadidejükben készítették a hagyományos, őrségi ácsolt ládát: Az alkotás a Hagyományok Háza, a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház és az Asbóth Sándor Szakképző Iskola együttműködésével készült el.

– Csak gőzölt bükkfából áll, más anyagot nem használtunk. Az Őrségben gyakori volt az ácsolt láda. A régi típusú hasított bükkfából, kézi szerszámokkal, bárddal, hornyolóval és vésőkkel készült. Mi az előmunkálásban használtunk gépeket, de a kidolgozásban már szintén kézi szerszámokkal dolgoztunk – elevenítette fel a munkafolyamatokat Bereczky Csaba.

Bereczky Csaba és Csótár András nézi a ládát Fotó: Keszey Ágnes

Körrozettás díszítések, stilizált virágformák és rovátkolások ékesítik az ácsolt ládát.

– Az oszloplábakban lévő hornyokba illeszkednek az oldaldeszkák. Ezek úgy vannak kiképezve, hogy a lefele lévő él hornyolva van, a felső elvékonyítva, Így egymásba csúszik a deszkaelemek sora. A levegő a nem tökéletesen záródó hornyokon tud közlekedni, a láda szellőzik. Ezért alkalmas például ágynemű vagy ruha tárolására - mesélte Bereczky Csaba. A Népművészet Mestere irányítása mellett Ács István szakoktató vezette a diákok munkáját. Az őrségi ácsolt láda bemutatása mellett régi szerszámokat, rajzokat bemutató tárlat is nyílt. Csótár András igazgatótól megtudtuk: az iskola és az oktatók gyűjteményéből áll a kiállítás, melyet más iskolába járók is megtekinthetnek - két hétig. Az ácsolt ládát az intézmény becses büszkeségeként állítják ki egy állandó helyre. A bemutatót szakmai tapasztalatcsere zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!