Kultúra

2015.08.06. 09:51

A Villa Negra fogalom - Tizenöt éves a zalaszentgróti alkotótábor

Zalaszentgrót - Az idén 15 éves zalaszentgróti Villa Negra alkotótáborban jelenleg a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatói dolgoznak Böszörményi István szobrászművész-tanár és Plank Antal tanársegéd szakmai segítségével.

Szalay Csaba

Ragyogó időben kerestem fel az idilli környezetben (Böszörményi István szerint woodstock-i körülmények között ), az egykori alsó-csáfordi iskolából kialakított telepet.

Ami elsőre feltűnt, az a rövidesen a szentgróti kőhíd mellett felállítandó 30 lapú szabályos tórusz , Böszörményi István alkotása. Részletesen bemutatta a finoman kidolgozott művet, amelyen pontosan 6 él fut össze mindenütt. Azt is tőle tudtam meg, hogy a most itt lévő második csoportban ketten már diplomáztak, a többiek jövőre végeznek. Utóbbiak közül a királyhelmeci Szunyog Júlia elmondta, hogy ők Kő Pál és Gálhidy Péter növendékei (minden tanárnak megvan a saját művésztelepe), ő maga már másodszor van a Villa Negrában. Készülő munkájáról elárulta, hogy őt a talált dolgok ihletik meg, mint most egy tengerikagyló-töredék, amit fantáziája szerint alakít, ha készen lesz, kitalálja a címét is. Majd a csínos, törékeny nő magára öltötte a kötelező védőfelszerelést és folytatta a nagy kőtömb megmunkálását.

Szunyog Júlia munka közben

Találkoztam a szimpózium és alkotótelep megálmodójával, elnökével, Lelkes Márk szobrászművésszel is, aki az elmúlt 15 évről számolt be.

- Ezt a hangulatos helyet 2000-ben találtam és fiatal szobrász barátaimmal 2001-ben alapítottuk meg a Zalaszentgróti Szimpóziumot és Alkotótelepet, azzal a céllal, hogy három hétig együtt gondolkodhassunk és alkotásokat készítsünk. Később egyesületbe tömörültünk.

Az egyesület alapító tagjai: Csáki Róbert, Horváth István, Kő Boldizsár, Lelkes Márk, Lestyán Goda János, Menasági Péter, Meszlényi Molnár János, Miksa Bálint, Nagy Edit és Tóth Dávid. 2006-ban Józsa Pál, Székó Gábor és Takáts Márton, 2010-ben Lelkes A. Gergely és Csoma Gábor, 2011-ben Kuti László, 2014-ben Máthé Krisztián és Böszörményi István csatlakozott az egyesülethez.

Böszörményi István a Szentgrótnak szánt művével. A kőhíd mellett állítják majd fel Fotó: Szalay Csaba

- A 15 év alatt több száz alkotás, sok ezer szakmai gondolat született itt, sok művész itt találta meg saját útját. Alapításunk óta több, mint 12 köztéri szobrot készítettünk és adományoztunk Zalaszentgrót városának, 16 kiállítást rendeztünk (Zalaszentgróton, Keszthelyen Budapesten és Pécsett), valamint 2011-ben elkészítettük egyesületünk honlapját (www.villanegrart.hu). Sokan lehettünk résztvevői a szimpóziumnak, 47-en, közel azonos korúak, egyazon generáció tagjai. Művészeti körökben mára a Villa Negra fogalommá vált. Nemcsak szakmai múltja, az oktatásban megnyilvánuló elkötelezettsége, hanem szellemisége miatt is. Ahogy Miksa Bálint mondta az idei szimpóziumot záró kiállítás megnyitóján: A Zalaszentgróti Képzőművészeti Szimpózium képes értékes nyomokat hagyni a művészek lelkében, műalkotásaik sorában, a műtárgyak országos tömegében, a zalaszentgrótiak és messziről jövők szemléletében és a város arculatán .

- A Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatói számára 2013-ban rendeztünk első alkalommal alkotótábort folytatja Lelkes Márk. Ennek sikere nyomán idén már a harmadik alkalommal dolgozhatnak itt a diákok. Munkájukhoz a nyersanyagot mi adjuk, szállásukat és ellátásukat Zalaszentgrót önkormányzata biztosítja. Itt jegyzem meg, hogy a művésztelep megalapításának 15. évfordulója kapcsán idén októberben egy gyűjteményes kiállítást rendezünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-kiállítótermében, ami könyvbemutatóval is párosul. A könyvben szeretnénk zalaszentgróti eredményeinket bemutatni, vinni a város és művésztelepünk hírét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!