Kultúra

2015.03.17. 13:43

Zala megye középkori templomait mutatják be

A könyv 65 Zala megyei település 76 középkori templomának történetét ismerteti több mint 400 színes fotóval illusztrálva.

A magyar mellett német és angol, valamint a muraközi templomok esetében horvát nyelvű szövegek is találhatóak a kötetben.

Horváth Zoltán György az MTI-nek elmondta, a magyar utazók számára elsősorban az egykor Zala megyéhez tartozó, azonban ma Horvátország területén fekvő Muraköz középkori emlékei bizonyulhatnak különlegességnek, ugyanis ezen a környéken több "megdöbbentően szép, és hatalmas" templom található, számos említésre méltó szobrászati emlékkel. A szerző külön is kiemelte Drávavásárhely, Bottornya, Muraszentmárton templomait.

A történelmi Zala megye ma Szlovéniához tartozó részéből Horváth Zoltán György Bántornya települését említette, amelynek gótikus templomában fennmaradt egy rendkívül gazdag, Aquila János festette freskóegyüttes. A 14-15. században alkotó művész nevéhez fűződnek többek között a veleméri templom híres freskói is.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) oktató Horváth Zoltán György olaszországi utazásai nyomán kezdett el egyházi építészettel foglalkozni, elmondása szerint megdöbbentette őt az ott látható építészeti emlékek szépsége. Az élmény hatására kezdett el középkori templomokat fényképezni, majd érdeklődésével a Kárpát-medencei egyházi építészeti emlékek rendszerezése felé fordult.

Mint az MTI-nek elmondta, munkájával szeretné eloszlatni azt a közkeletű tévedést, amely szerint Magyarországon nincsenek középkori templomok, az ilyen típusú emlékeket inkább csak külföldön érdemes keresni.

"Ha nem lennének Magyarországon ilyen épületek, akkor nem tudnánk csak Zala megye emlékeiből egy több száz oldalas könyvet írni" - hangsúlyozta.

A könyv a Romanika Kiadó Szent Korona öröksége elnevezésű sorozatának legújabb darabjaként jelenik meg. A sorozat célja, hogy tájegységeként feltérképezze és megismertesse az egykori Magyar Királyság középkori építészeti emlékeit, az eddig megjelent kötetekben többek között Somogy, Tolna és Baranya megye, illetve Veszprém megye középkori templomait is dokumentálták.

A jövőben egy Győr-Moson-Sopron megyei, illetve a székelyföldi Nyárádmente középkori templomairól írt összefoglalással szeretnék folytatni a sorozatot, valamint terveznek egy a történelmi Bihar megye építészeti emlékeivel foglalkozó kötetet is - mondta el Horváth Zoltán György.

A Zala megye középkori templomai a teljesség igényével Keszthelytől Csáktornyáig című kötetet szerdán 18 órától diavetítéssel egybekötve mutatják be a budapesti Aranytíz Művelődési Házban. A könyv szerzői Horváth Zoltán György mellett Gondos Béla és Károlyi György voltak.

Ezek is érdekelhetik