Kultúra

2015.03.10. 19:50

Túri Török Tibor szobraiból nyílik kiállítás a Kinizsi-várban

Történelmünk nagyjai címmel különleges időszaki kiállítás nyílik a Kinizsi Várban szerdán 15 órakor.

A keszthelyi művész, Túri Török Tibor 31 mellszobrot mintázott meg „legkedvesebb magyarjai" közül. Ezek Nimódtól Petőfi Sándoron át egészen Wass Albertig azon történelmi személyiségeket formázzák meg, akik jelentős szerepet vállaltak a magyarság elmúlt két évezrede során. A mellszobrokat most a Nagyvázsonyi Kinizsi Vár kápolnájában állítják ki időrendi sorrendben, alakonként egy-egy kis történelmi leírással.

Túri Török Tibornak Legkedvesebb magyarjaim címmel nyílt kiállítása tavaly decemberben a keszthelyi Balaton Színházban. Képünkön az alkotó és két szobra, a Hungária istenasszony és Nimród

– A Történelmünk nagyjai kiállítással eltökélt szándékunk, hogy a már eddig is nagy népszerűségnek örvendő vártúrán, kovács bemutatón, papírmerítésen, viaszpecsét készítésen és a lovagi tornákon túl még teljesebb programot kínáljunk a Kinizsi-várba látogató iskolások és családok számára egyaránt egész évben – fogalmazott Mekler Norbert várkapitány.

Történelmünk nagyjai. Túri Török Tibor mellszobrait a Nagyvázsonyi Kinizsi Vár kápolnájában állítják ki időrendi sorrendben, alakonként egy-egy rövid történelmi leírással

A Kinizsi-vár Mátyás király fekete seregének verhetetlen hadvezére, Kinizsi Pál legendáját és a reneszánsz kort kelti életre tematikus programokkal és fesztiválokkal egész évben, ahova tavaly közel 50 ezren látogattak el.

A Pro Cultura Keszthely díjas Túri Török Tibor alkotó szobraiból álló kiállítás az elmúlt év végén debütált a Balaton Színházban, Keszthelyen, Legkedvesebb Magyarjaim címmel. A kiállítás misszióját így fogalmazta meg az alkotó: – Legfőbb célom az alkotás élménye mellett a magyarságtudat elmélyítése és megismertetése az ifjúsággal. Magyarnak lenni nem állapot, hanem érdem. A szobrok közül elsőként Sissi formálódott meg. Az első Sissi-szobor sokat jelentett nekem, inspirált, főként a királyné nagy lelke, a magyarok felé mutatott szeretete és velünk való azonosulása – mesélte az alkotó.

A nagyvázsonyi várban akár Süsüvel is összefuthat a látogató

A kiállított szobrok között Erzsébet királyné mellett méh egy női alak szerepel: Zrínyi Ilona, a férfiak között pedig felbukkannak Árpád-házi királyok, neves magyar zeneszerzők, mint például Bartók Béla és Kodály Zoltán, továbbá '48-asok, mint Arany János és Petőfi Sándor.

A kiállítás utolsó szobra a napokban készült el, Wass Albertet ábrázolja.

A Kinizsi-vár Mátyás király fekete seregének verhetetlen hadvezére, Kinizsi Pál legendáját és a reneszánsz kort kelti életre tematikus programokkal és fesztiválokkal

A szerdai ünnepélyes kiállítás megnyitón a Nagyvázsonyi Általános Iskola diákjai szavalnak, énekelnek, ők tekinthetik meg elsőként a tárlatot. A Történelmünk nagyjai című kiállítás egy éven át, azaz 2016 márciusáig lesz látható a nagyvázsonyi Kinizsi-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!