Kultúra

2015.03.15. 14:50

Két díszpolgári címet adományozott Zalaújlak

Hármas ünnepet ült a település, hiszen a forradalom és szabadságharc évfordulója mellett, Egry József születésére, valamint két posztumusz díszpolgári cím odaítélésére került sor a vasárnapi programon.

Pásztor András

Mint azt Böröndi Ferenc polgármester ünnepi beszédében elmondta: az idei március 15-e hármas ünnep a település számára, hiszen a szabadságharc zalaújlaki hősei mellett, a falu szülöttének, Egry József születésének 132. évfordulójára is emlékeznek a helyiek.

– Az önkormányzat két posztumusz díszpolgári cím odaítéléséről is döntött a közelmúltban, így a mai napon a település legnagyobb elismerésében részesül Egry József festőművész, valamint Varga József egykori iskolaigazgató – mondta a polgármester, aki kiemelte: Varga József kántortanító igazi kovásza, lámpása volt a falu lakosságának, aki többek közt vasárnapi iskolát és gazdatanfolyamokat szervezett a felnőtteknek, de a diák és felnőtt színjátszó kör előadásait is ő vezette.

A polgármester Egry József festőművész érdemeiről is hosszasan beszélt. Mint elmondta: a modern magyar festészet legkiválóbb mestere napszámos szülők gyermekeként 1883-ban született Zalaújlakon. Festészeti tanulmányait először idehaza, majd Németországban és Franciaországban folytatta. Magyarországra visszatérve a Balaton mellett telepedett le és számtalan változatban festette le a Balatont.

Az emlékező zalaújlakiak az ünnepség keretében meg is koszorúzták a tavaly felavatott Egry József szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!