Kultúra

2015.01.11. 11:50

Ifjú zenészek eredményei: Egy trombitás és két csellista diák is dobogós helyen végzett

Zalaegerszeg - A Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola növendékei szép sikereket értek el a közelmúltban az országos versenyeken.

Szabó Judit

Az országos trombitaversenyről egy első, az országos gordonkaversenyről pedig egy második és egy harmadik helyezést hoztak el az iskola tanulói. A Zalaegerszegen rendezett XIII. Országos Lubik Imre Zeneiskolai Trombitaversenyt Vörös Barbara nyerte meg a korosztályában. A 11 éves növendék óvodás kora óta trombitál. Testvéreihez hasonlóan édesapjától, Vörös Istvántól tanul zenélni.

Vörös Barbara.

– Naponta több mint egy órát gyakorolok, és nagyon szeretek zenélni, főleg zenekarban játszani – mondta az Izsák-iskolába járó Barbara, aki a családtagjaival is örömmel muzsikál. A Vörös családban minden gyermek játszik hangszeren. Legutóbb, egy karácsonyi fellépésen az édesapával együtt két harsonás és három trombitás alkotta a családi kamarazenekart. Barbarát a zenén kívül a jogi terület is érdekli, persze még bőven van ideje eldönteni, hogy merre tovább.

– Két kötelező és egy szabadon választott darabot kellett játszani – tért rá Vörös István a trombitaversenyre. – Már fél évvel a verseny előtt megkezdtük a darabok betanulását, az utolsó egy hónap már csak a szinten tartásról szólt. Barbara esetében a zsűri kiemelte a kiváló technikáját és a muzikalitását. A dobogós helyen végzett gyerekek mind nagyon magas szinten teljesítettek, a sorrendet csak az döntötte el, hogy kinek milyen napja volt éppen.

Moser Lili Marleen és Somodari Ábel. A zalaegerszegi zeneiskolások kitűnően szerepeltek. Fotó: Szabó, Pálóczi-zeneiskola

A zeneiskola csellista növendékei is szép eredményeket értek el Szolnokon, a XIV. Friss Antal Országos Gordonkaversenyen. Ez a legjelentősebb verseny, amelyet zeneiskolásoknak rendeznek, a trombitaversenyhez hasonlóan háromévente.

– Két tanítványommal is el tudtunk menni a szombathelyi területi válogatóra, Somodari Ábellel és Moser Lili Marleennel – mondta Jakobovics Nikoletta gordonkaművész és zenetanár, aki pályakezdőként lépett tavaly a Pálóczi-zeneiskola kötelékébe.

– Ez a hetedik zeneiskolai évem, Valter Izabellánál kezdtem tanulni, Jakobovics Nikoletta pedig második éve oktat – kapcsolódott a beszélgetésbe Moser Lili Marleen.

– Úgy volt, hogy Lili zenei pályára megy. Sokat beszélgettünk erről, s végül úgy döntött, hogy mást választ. Nagyon szép hivatás ez, de megkívánja, hogy az ember feltegye rá az egész életét. Sokat fel kell adnunk önmagunkból – beszélt a tanárnő az árnyoldalakról. Ráadásul nem mindenkinek passzol a személyisége a zenei pályához, legyen bármilyen tehetséges is.

– Rettentően izgulok fellépések előtt, és sok minden más is érdekel, nemcsak a zene, ezért döntöttem úgy, hogy nem leszek hivatásos zenész – magyarázta a Zrínyi-gimnáziumban tanuló Lili.

A csellóverseny területi döntőjét nagyon magas pontszámmal nyerte meg (a tény, hogy izgul, szerencsés módon a színpadi teljesítményéhez hozzátesz, nem pedig elvesz belőle, jegyezte meg a tanárnő). Az országos megmérettetésen 66 növendék vett részt. Lili korcsoportjában tizenegyen indultak, az egerszegi diák második lett. Modern művekkel lépett fel, a szabadon választott darabja Kodály egyik szerzeménye volt.

– Nem stílus-, hanem darabfüggő, hogy mit szeretek játszani. Most így jött ki, hogy modern darabokkal versenyeztem – említette.

Jakobovics Nikoletta másik, nagyon tehetséges növendéke, Somodari Ábel harmadik lett a szolnoki versenyen a korcsoportjában, így a Pálóczi-zeneiskola ebben a tanévben már három kitűnő, országos versenyeredménnyel dicsekedhet, mondta Győrffyné Könczöl Tímea igazgató. Hozzátette: köszönet illeti a diákok munkáját segítő zongorakísérőket is, Friedrich Esztert és Tóth Lászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!