Kultúra

2015.01.04. 15:57

Céljuk a tradíciók ápolása - A Kárpát-medence valamennyi tájegységéről válogatnak dalokat

Nova - Zeneművészeti szakközépiskolában és zeneakadémián folklórt tanuló zalai fiatalok hozták létre a Csádé együttest, amelynek fő célja, hogy a tradicionális magyar népzene ismertségén javítson.

Gyuricza Ferenc

A tavaly áprilisban alakult együttes – melynek tagjai Gubinecz Ákos énekes, Csonka Boglárka klarinéton is játszó énekes, Horváth Brigitta hegedűs, Babos Attila brácsás, Horváth Botond cimbalmos és nagybőgős, illetve Takács István nagybőgős – december 27-én Nován, a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban tartotta évzáró koncertjét. Repertoárjukban nemcsak a magyar népzenét mutattak be, de tradicionális cigánydalokat és a hazai folklórban már gyökeret vert egyházi énekeket is előadtak.

– A Csádé zenekart egy tavaszi fellépés apropóján hoztuk létre Csonka Boglárkával – magyarázta Gubinecz Ákos. – Miután mindketten Székesfehérváron, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában tanultunk, adta magát az ötlet, hogy dolgozzunk itthon is egy zenekarban. Botond szintén ott tanult, így őt is megkerestük, míg a további zenészeket már ők kérték fel.

 

Ákos hozzáteszi, tulajdonképpen valamennyien zalaiak, ő Nován, Boglárka Letenyén, Brigitta Lentiben, Botond Iklódbördőcén, Attila Zalaegerszegen, míg István Botfán él, de a december 27-i évzáróra egy vendéget is hívtak, a tatabányai Tőkés Szilvia cimbalmost, akivel szintén Székesfehérvárott ismerkedtek meg. A zalai tradíciók ápolása fontos a számukra, az együttes nevének is olyan zalai tájszót választottak, ami szinte teljesen kiveszett a mai általános szóhasználatból.

– A repertoárunkat tekintve már egyáltalán nem ragaszkodunk csak Zalához, szeretnénk a Kárpát-medence összes tájegységének népzenei örökségéből meríteni – számolt be a tervekről Ákos. – Ez azonban hatalmas feladat, s mivel még nagyon friss az együttes, csupán az elején járunk a terveink megvalósításának. Ezidáig főleg szatmári, vajdaszentiványi, galgamenti és csenyétei dalcsokraink vannak, de az évzáró műsorba az aktualitása miatt egy karácsonyi összeállítást is bevettünk. Azt is tervezzük, hogy nemcsak a magyar népdalkinccsel foglalkozunk majd, hanem a Kárpát-medencében élő népek és etnikumok kultúráját is szeretnénk bemutatni, amiből eddig csenyétei cigánydalokat hallhatott tőlünk a közönség.

A Csádé zenekar repertoárjának kialakítása eddig Ákos és Boglárka feladata volt leginkább, de a prímás Brigitta ötleteit is jól tudták hasznosítani. A próbák azonban a nagy távolság miatt egyelőre nehézségekbe ütköznek, Ákos úgy fogalmaz, saját szólamát mindenki megtanulja otthon, s ha alkalom adódik rá, akkor összegyakorolják azokat. Miután csak tradicionális népzenét játszanak, feldolgozásokban még egyáltalán nem gondolkodtak, ezért az a módszer is járható útnak tűnik.

– Az új esztendő első felében szeretnénk tovább bővíteni a repertoárt, hogy még változatos legyen a műsorunk – ismertette a terveiket Ákos. – Abban bízunk, hogy nyáron, a falunapok időszakában lesz bőven lehetőség arra, hogy a Kárpát-medence gazdag népdalkincsét bemutathassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!