Kultúra

2014.10.22. 16:49

Kreativitással az utca művészet terjedéséért

Nagykanizsa - Stencil-art. A speciális művészeti stílust sokak még csak ízlelgetik, hiszen általában a fényképek segítségével előállított festmények nem csak időigényesek, de elkészítésükhöz rengeteg időre valamint koncentrációra van szükség. S nem mellesleg tehetségre. A vizuális-kommunikáció diplomával rendelkező, jelenleg Ausztriában pincérként dolgozó Balázs Ádám viszont pusztán kedvtelésből fogott bele az alkotásba, s jövőben szeretne tovább finomítani technikáján.

Benedek Bálint

A stencil szó jelentése mintás perforációjú anyaglap, melynek nyílásain keresztül festék vagy tinta halad át és nyomatszerűen megszínezi az alá helyezett másik anyagot (papír). Tömeges előállítására korábban stencilgépet építettek. A mai modern elektronikus lehetőségek viszont egyre inkább kiszorítják az alkalmazásukat. Ezen kívül a stencil minták ismerősek lehetnek nagyszüleink lakásából is, ahol általában a hófehér falakra különféle népi motívumokat festettek e technológia felhasználásával. Azonban már az új trendekben is helyet kapott, mint az oly' népszerű retro egyik eleme, tehát akár modern szobákban találkozhatunk ezzel a különleges stílussal. Ezen a területen alkalmazott stencil egy speciális vékony fóliából kivágott sablon. Ezt kell odaerősíteni arra a felületre, amit dekorálni akarunk, akár padlóra, falra, plafonra, lépcsőre vagy bútorra. A gyári sablon, pontos, a minta lézervágóval készül, anyaga speciális, merev, munka közben nem csúszkál, nem áztatja el a festék. Dolgozhatunk szivaccsal, festékhengerrel, festékszóróval, ha kellően körültekintőek vagyunk mutatós lesz a végeredmény.

Balázs Ádám munka közben. A stencil-art új lehetőségeket nyit az utca művészetben, kreativitásra sarkall. Fotó: Szakony Attila

Balázs Ádám technikája is hasonló alapokon nyugszik, azzal a lényeges különbséggel, hogy komoly körültekintéssel a saját fényképeiből állítja elő a sablonokat, melyekből ezután kreatív színhasználattal újragondolt festmények születnek.

– A graffiti gondolat mindig is tetszett, persze nem illegálisan, falakat elrondítva, hanem az egyik barátomnál az egyik tűzfalon, szabadon garázdálkodhattunk – mesélte Ádám. – Sajnos az utcai művészetnek (street-art) a megyében még nincs kultúrája, ezért maximálisan nem élhettem ki a kreativitásomat. Pedig a Budapesten elindított „Színes város" projekt nagy sikerrel fut, s ennek keretében számos lehangoló épület, tűzfal vagy épp szürke betonkocka kapott színt, rajzot és ezzel együtt életet. Hasonló kezdeményezés Nagykanizsán is működne, bár először graffiti versenyt kellene szervezni, mellyel felráznánk a szunnyadó fiatalokat, akik mihelyst kapnának felületet letennének az értelmetlen firkálásról, melyek elrondítják a középületeket.

Ádám szerint ezzel együtt a stencil-art stílust is mind inkább közelebb lehetne hozni az emberekhez, ami a street-art elengedhetetlen része. A stencil festés lényege a fokozatosságban rejlik, hogy folyamatosan építkezve lehet eljutni a célhoz. A kanizsai férfi készített képet az édesapjáról, nagymamájáról, barátnőjéről és ismerőseiről is, de olykor a világhálón böngészve akad rá alanyára.

– Egy számítógépes program segítségével fekete-fehérré alakítom át a képet, majd ezt átrajzolom egy papírra, amiből egy toll szikével kivágom az árnyalatokat – avatott be a munkafolyamatokba Balázs Ádám. – Minden árnyalat külön sablonra kerül, így talán még részletgazdagabb képet készíthetek, ezután a festékszóróval tökéletes, általában színes alapot fújok a vászonra, fára vagy éppen papírra, s a sablonok variálásával érem el a kívánt hatást.

Itt viszont nem ért véget az alkotás, ekkor a fiatalember ecsetet vagy filctollat ragad és kreatív ötleteivel egyedivé teszi a képet. Sőt állandóan figyeli a világhálót, s ha feltűnik egy új módszer azonnal kipróbálja. Nincs előtte lehetetlen a készlete mobil, ezért szabadidejében a munkahelyén gyakran alkot, előfordult, hogy az osztrák hotel szobájából a vendégek figyelték a ténykedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!