Kultúra

2014.09.07. 16:30

Göcseji Szilvafesztivál - 13 csapat a főzőversenyen

Szilvágy – A hagyományos főzőverseny és a kulturális programok mellett idén új elemmel bővült a Göcseji Szilvafesztivál programja.

Gyuricza Ferenc

Mindennek praktikus oka volt, hiszen a község templomát húsz éve szentelték, s erre a jubileumra a szombathelyi megyéspüspök, dr. Veres András által pontifikált ünnepi szentmisével emlékeztek. Az istentisztelet követően 13 csapat – köztük a muravidéki testvértelepülés, Völgyifalu delegáltjai – részvételével kezdődött a hagyományos főzőverseny.

– Ez már a nyolcadik szilvafesztivál, s a korábbi évek tapasztalatai alapján  a csapatok számára különösebb feltételt nem támasztottunk, ezúttal is bármilyen ételt készíthettek – mondta Péntek Katalin, a település polgármestere. – A szilvás ételekről mi gondoskodtunk, az elmaradhatatlan szilvás gombóc mellé készítettünk aszalt szilvával töltött karajt, szilvás málét, valamint különböző szilvás süteményeket is. Ezeket a vendégek is megkóstolhatták.

A főzőversenyen első alkalommal vettek részt a helyi fiatalok, akik fantázianévnek a Kisfröccsöt választották, ám a legtöbben csak szilvágyi csikócsapatként emlegették őket. Mint azt szószólójuktól, Magyar Beátától megtudtuk, ők mustáros tokánnyal neveztek.

– Évek óta résztvevői vagyunk a szilvafesztiválnak, de a főzőversenyen valami okból eddig még sosem indultunk – sorolta tovább Magyar Beáta. – Mostanra azonban megértünk a feladatra, így kipróbáltuk magunkat. A csapatunkat barátainkkal erősítettük meg, Zalaegerszeg, Lenti és Gelsekarát is képviseltette magát.

Magyar Beáta kérdésünkre annyit még elárult: ő édesanyjától tanult főzni, de társai is otthoni tapasztalataikat igyekeztek hasznosítani, azaz tanult szakács nem volt köztük. A fiatal hölgy szerint nem is volt rá szükség, hiszen a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb szeretettel készüljön az étel, akkor biztosan ízletes lesz.

Ezek is érdekelhetik