Kultúra

2014.09.28. 17:35

Népművészeti kiállítás nyílt Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Göcsej Hagyományos Kézműves Értékei címmel nyílt kiállítás a Kézművesek Házában pénteken. A tárlatot a Nép Design Ajándéktárgy Pályázatra beérkezett anyagokból állították össze, és október 17-ig tekinthető meg.

Munkatársunktól

A pályázatot a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és az Egerszegi Sport- és Turizmus Kft. hirdette meg, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet támogatta. A megmérettetésre összesen 23-an neveztek, 86 pályaművel.

Skrabut Éva, a népművészet egyesületének elnöke elmondta: olyan alkotásokat vártak, amelyek a göcseji népi életből, néprajzi értékekből, népművészetekből és motívumokból kiindulva izgalmas és a közönség által is kedvelt, továbbá eladható ajándéktárgyakká válhatnak. A cél az volt, hogy konkrétan Göcsejt reprezentáló ajándéktárgyak szülessenek.

Az Egerszegi Sport- és Turizmus Kft.-t képviselő Pál Petrától Török Andrásné és Donner Ferencné veszi át az elismeréseket. Fotó: Katona Tibor

Az első helyet Török Andrásné és Donner Ferencné munkája érdemelte ki, akik az innovációs díjat is elnyerték a göcseji ajándékcsomagok elnevezésű alkotásukért. A göcseji házoromzatokról olyan motívumokat dolgoztak fel hímzésként, amelyek reprezentálják Göcsej táji és néprajzi jellegzetességeit. Második helyezett Román Andrásné csipkeékszere, a harmadik pedig Molnárné Riskó Erzsébet baki parasztpolgári viseletbe öltöztetett babája lett. A különdíjat Majorné Sipos Melinda vehetett át harangláb motívumos könyvjelzőjéért.

A kiállítást megnyitó Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a kézműves termékeket fontos újra népszerűvé és eladhatóvá, sőt divatossá tenni.

Ezek is érdekelhetik