Kultúra

2014.06.02. 11:50

Amatőr képzőművészeti kiállítás

Zalaegerszeg - Harmadik alkalommal állt a nagyközönség elé a 2009-ben alakult megyeszékhelyi amatőr szakkör az Ady Endre Általános Iskola és Művészeti Gimnázium aulájában látható tárlattal..

Fincza Zsuzsa

 

A csoportkép aláírása: (balról jobbra) Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa, Nagyné Fitos Ilona, dr. Nagy Edit, Kissné Gerbely Júlia, Tánczos György és Balatoni József.   (Fotó: a szerző)

Nagy öröm olyan alkotókkal találkozni, akik anyagi és egyéb prózai jellegű indíttatás nélkül, pusztán magáért a művészetért dolgoznak, akik a legjobb értelemben vett amatőrök, azaz a művészet szerelmesei nyitotta meg a napokban Tánczos György festőművész, a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium művésztanára amatőr szakkörének legújabb munkáiból válogatott kiállítást Frimmel Gyula grafikusművész.

Nagyné Fitos Ilona munkája

- A mostani immár a harmadik tárlata a 2009-ben alakult képzőművész szakkörünknek mutatja be amatőr csapatát Tánczos György. Közben cserélődött a társaság, az alapító hat tagból hárman, Kissné Gerbely Júlia, Balogh Imre és Nagyné Fitos Ilona még mindig közöttünk alkot, később szegődött hozzánk dr. Nagy Edit, Balatoni József és Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa. Minden tekintetben kor, foglalkozás, érdeklődési kör nyitott a szakkör nyugdíjasok, aktív dolgozók, diákok is csatlakozhatnak a társaságunkhoz. Időnként, főleg a felvételik előtti hónapokban művészeti-, vagy rajztudást igénylő műszaki felsőfokú intézményekbe jelentkező diákok is eljárnak a foglalkozásainkra.

Dr. Nagy Edit festménye

- Nem lehet egyszerű a különböző érdeklődési körű, hajlamú és tudásszintű embereket közös nevezőre hozni.

- Fontos, hogy mindenki kibontakozhasson a maga világában, de mégis stúdium jelleggel működünk. Tehát nem ad hoc, mindenki azt csinál, amit akar, hanem irányítottan dolgozunk, adott technikával adott feladatokat oldunk meg. Rajzolunk aktot, portrét, csendéletet, festünk tájképet. Persze egy amatőr szakkörnek a tehetséggondozás mellett a művészetterápiás jellege is erős. Mondhatjuk: a többség az alkotás öröméért jár a foglalkozásokra, mert felpezsdíti vele az életét, színesíti a hétköznapjait. Mindezt figyelembe véve is törekszünk biztosítani a fejlődés lehetőségét, amihez persze elengedhetetlen, hogy megtanulják a rajzolás, a festés alapjait. Természetesen mindenki dolgozhat a kedvelt témájában és technikájával is, hiszen van, aki rajzoló, s van, aki inkább festő alkat. Gerbely Júliára például ez utóbbi jellemző, nem a rajz az erőssége, ám hivatásos művészt sejtető finom árnyalatú akvarell képeket készít. Ezúttal portrékkal mutatkozik be.

Balatoni József akvarellje

Kissné Gerbely Júlia az alapító tagok egyike. Mint mondja, számára minden foglalkozás varázslat .

- Óvónőként tudni kellett rajzolni, de megrekedtem ezen a szinten. Mindenképpen fejlődni akartam, s éppen érlelődött bennem az ez irányú gondolat meséli Júlia, aki most már nyugdíjas -, amikor olvastam a VMK tagtoborzó hirdetését az amatőr képzőművész szakkör alakulásáról. Azonnal jelentkeztem. Az évek alatt rengeteget tanultam remélem, ez látszik is a munkáimon. Amikor tanárunk megadja a témát és közli, hogy azt milyen technikával kell megvalósítanunk, mindenki a maga módján, szorgalmasan, szinte szótlanul elkezd dolgozni. Aztán két óra múlva felnézünk, letesszük az ecsetet vagy a rajzeszközt és megtörténik a csoda. Értékelhető alkotások születnek a semmiből! A képeket aztán végignézzük, elemezzük. Őszintén, kritikusan. Mi az, ami nagyon jó benne, mi rossz, min kell változtatni. Ebből is tanulunk.

Gerbely Júlia portréképei

Dr. Nagy Edit, a megyei kórház főorvosa már önálló kiállítással is büszkélkedhet, ott rajzokkal mutatkozott be. Ezúttal modern, absztraktnak tűnő, a színek játékára épülő olajpasztell képekkel jelentkezett.

- Mostanában a színek világával ismerkedem, s ehhez kerestem alkalmas formát magyarázza dr. Nagy Edit A makro- és a mikrovilágban találtam rá, a kiállított képek elektromikroszkópos felvételek ihletésében születtek, s ezeket a különleges, ritkán látott formákat töltöm meg színekkel.

- A tárlatnéző természeti jelenséget születés, fogantatás, csírázás vél felfedezni az alkotásokban...

- Az nem baj. Ezért nem adtam címeket a képeknek. Mindenkinek jelentse azt, amit lát benne.

A kiállítás még két hétig megtekinthető az Ady iskola aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!