Kultúra

2014.05.28. 16:55

Virágzás napjai - Pünkösdkör újra hívogat az Őrség

Őriszentpéter - A korábbi évek hagyományai szerint ezúttal is koncertek, kiállítások, művészeti előadások és szabadidős programok kapnak helyet a Virágzás Napjai rendezvényei között. Az őrségi pünkösdi fesztivál ezúttal is négynapos lesz.

Gyuricza Ferenc

A programsorozatot ezekben a napokban véglegesítette a szervező Őri Alapítvány. A június 6-tól 8-ig tartó rendezvények többségének helyszíne most is az Őrség központja, azaz Őriszentpéter lesz, de – szintén a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – néhány programnak a környező települések adnak helyet.

A fellépők között országos hírű előadóművészek, helybéli szereplők és tehetséges fiatalok egyaránt találhatóak. A fesztivál húzóneveit ez alkalommal is a zenei élet reprezentánsai adják, a népzenész Szokolay Dongó Balázs, a Kobzos együttes, illetve az ismét aktív Egy Kiss Erzsi Zene. Újra lesznek színházi bemutatók – a tavalyi sikeres vendégszereplése után visszatér a Góbi Rita Társulat – és ismeretterjesztő, illetve filozófiai előadások. Ez utóbbiak sorában a klagenfurti egyetem tanára, dr. Böszörményi László az ember és a tudomány kapcsolatáról, Vedres Csaba a kortárs könnyűzene elfogadottságáról, Ungár István pedig a mesék szerepéről is értekezik. Szintén erősnek ígérkezik a képzőművészeti vonal is. Az őriszentpéteri Malom Galériában láthatóak lesznek a Kossuth-díjjal kitüntetett festőművészalkotásai, Aknay János alkotásai, a Virágzás Napjain szinte rendszeresen kiállító Kézdi Anna, illetve Mészáros Annarózsa fotói is.

Egy évvel ezelőtt Szirtes Edina Mókus volt az őrségi kulturális fesztivál programsorozatának egyik legismertebb fellépője. Fotó: Gyuricza Ferenc

A fesztivál helyi közreműködői nemcsak Vas, de Zala megyét is képviselik. Az őriszentpéteri művelődési házban június 6-án délután öt órakor kezdődő fesztiválnyitó hangversenyt ezúttal is a Zala Szimfonikus Zenekar adja.

Miután a Virágzás Napjai családi fesztivál, a gyermekek számára mindennap kínálnak elfoglaltságot a szervezők. Az Iciri-piciri játszóház folyamatosan várja az apróságokat, de mellette a Budapest Bábszínház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház közös előadásai is várhatóan nagy élményt jelentenek majd a legkisebbeknek. A kifejezetten családi napnak tervezett pünkösdhétfőn az említetteken túl további mesével, játékkal és zenével várja a kikapcsolódni vágyókat, ekkor a mesemondó Écsi Gyöngyi lesz a sztárvendég, aki egy palóc népmesét mutat be a gyermekszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!