Kultúra

2014.04.16. 13:20

Születésnapját ünnepelte a Vajda József Népdalkör

Gellénháza - „Nyelvében és dalaiban él a nemzet” egészítettük ki Gróf Széchenyi István szállóigévé vált híres mondását többen is a gellénházi Vajda József Népdalkör jubileumi előadást hallgatva.

Fincza Zsuzsa

A megalakulásuk 25. évfordulóját ünneplő dalos egyesület névadója nyomdokait követve az autentikus népdalkincsünk és népszokásaink őrzésére tett fogadalmat, s ezt, mint a hétvégi műsora is hűen bizonyítja, szigorúan betartja.

– Munkásságuk méltó édesapánk szelleméhez. Büszkék vagyunk rájuk – mondta meghatottan a család nevében Vajda László. – Öten vagyunk testvérek, édesapánknak 9 unokája és 20 dédunokája van – génjeivel együtt örököltük a népdal szeretetét, s közülünk többen folytatják a munkát, amit ő elkezdett. De legalább ilyen fontos, hogy tanítványai is őrzik az örökségét.

A Göcseji lakodalmas jelenete: meghozták a menyasszonyt, kezdődhet a lakodalom. Fotó: Fincza Zsuzsa

S a gellénházi népdalkör példáját, s nem utolsó sorban művészeti vezetőjük Kulcsárné Csejtei Marianna tanítását követve több falusi és két zalaegerszegi dalárda is a legtisztább néphagyományaink őrzésének, ápolásának szenteli munkásságát. Ők természetben adták át ajándékaikat – a sárhidai, a németfalui és a zalaszentiváni dalosok húsvéti népszokások felidézésével, a ságodi, a zalabesenyői és a zalaegerszegi Apáczai dalárda felvidéki népdalcsokorral kedveskedett a jubilálóknak, s így az őket ünneplő közönségnek. A gellénházi iskola 2. osztályos tanulói és a Galagonya citera együttes tagjai fellépésükkel bizonyítottál: az utánpótlással sincsenek nagy gondok. S ezt fémjelezte az est fénypontja: Vajda József híres Göcseji lakodalmasának felfrissített, s az ifjú generáció bevonásával nagy sikerrel előadott, vastapssal jutalmazott változata.

– Egész Gellénháza büszke a Vajda József népdalkörre. Fellépésükkel jelentően emelik minden rendezvényünk színvonalát, s reméljük ez még sokáig így lesz – köszöntötte a falu ünneplő dalosait Farkas Imre Józsefné polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!