Kultúra

2014.01.17. 13:45

Az amerikai álom teljesül?

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), a főszereplő, egyetlen vágya, hogy gazdag legyen és ne úgy éljen, mint egy átlagember.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Mindent megtesz azért, hogy a Wall Streeten dolgozhasson, a legnagyobb brókerek között. A fiatal, lelkes Jordan, Mark Hannától (Matthew McConaughey) kap életvezetési tanácsokat, mit kell tenni, ahhoz hogy sikeres és milliomos legyen. Mattew McConaughey 10 perces mellékszerepe, nemcsak az ifjú Jordan Belfortra van mágikus hatással, hanem a mozinézőkre is.

A 80-es évek vége felé járunk, a fiatalember vágya teljesül, a wall streeti brókerek közé kerül. A sors iróniája, hogy az ifjú, lelkes, és tehetséges Belfort 1987-ben a „fekete hétfő” napján áll munkába, így az első nap, az utolsó napja lett a Wall Streeten. Ezután kezdett centes (filléres) részvényekkel kereskedni, 50 százalékos jutalékkal, majd meg-alapította saját cégét. A kisemberek átvágásával építette fel saját világát. A filmben nincs olyan, hogy túl sok, pénzből, drogból, prostituáltakból sosem elég. Jordant nem elégíti ki a heti egymillió dolláros jutalék sem, mind többet és többet akar. Barátaiból és a cége alapító tagjaiból a legelvetemültebb brókereket faragja, kezdetben eléggé esetlenek, szánalmasak, sokszor komikusak, de őket is nagyban motiválja a pénz, Jordan szuggesztivitásának köszönhetően.

Leonardo DiCaprio Jordan Belfort szerepében. A pénz sosem elég...

Naomira, (Margot Robbi) a gyönyörű nőre egy partin lesz figyelmes Jordan, azonnal beleszeret, feleségére ügyet sem vetve. Pár randi után megkéri a kezét, mondván neki mindenből a legjobb jár. A nők a történet szempontjából nem a legmeghatározóbb szerepet töltik be, mégis megfigyelhető a két házasságon keresztül Jordan személyiségtorzulása. Első felesége Tereza, még csak a főhős szárnypróbálgatása idején van jelen. Naomival kötött házassága után hamar előkerülnek a problémák, bár eleinte minden nagyon idilli. Törvényszerű, hogy a lángoló szerelem a házasságban kihűl. Hiába a luxus, a fény, a csillogás, Jordannek csillapíthatatlan a vágya, lételeme az állandó tivornya, a töméntelen mennyiségű kokain és a gyönyörű nők. A pénz az, ami felszínre hozza a valódi személyiséget?

Kevesen tudják, hogy a film végén megjelenik az igazi Jordan Belfort, ő konferálja fel „saját magát.”

Leonardo di Caprio 4 hónapig készült, hogy minél tökéletesebben tudja megformálni Jordan Belfort szerepét, nem volt hiábavaló a befektetett energia, a hét elején ezt egy arany glóbusszal díjaztak is. A film háromórás, hozzáteszem egy percig sem unatkoztam, mégis több jelenetnél éreztem, hogy túl részletesre sikerült. Lehet, hogy Martin Scorsese, aki egyébként ötödször dolgozott együtt Leonardo DiCaprióval, azért töltött kevesebb időt a vágószobában, hogy még a 2013-as Oscar-díjasok között láthassuk? Én szurkolok nekik.

Leonadro DiCaprio nem először bizonyítja, hogy túllépett a titanikos szépfiú imidzsen, igen sármos a 2013 év végi Oscar-esélyes, Wall Street farkasában. A történet egy amerikai önéletrajzi filmdráma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!