Kultúra

2013.11.25. 12:30

Modernebb formában zenélnek a Dobronaki Nótázók

Bár ezúttal is tradicionális népdalcsokrok kaptak helyet a Dobronaki Nótázók új albumán, azok előadása azonban elüt a hagyományostól.

Gyuricza Ferenc

A kórus szombat este tartotta a Félre bánat, félre bú című negyedik önálló CD-albuma bemutatóját. A dalok ezúttal modern zenei kísérettel csendültek fel, hiszen a lemezen is így hallhatóak. A Dobronaki Nótázók szakmai vezetője szerint ez egy új irányzat, amit néhány évvel ezelőtt próbáltak ki, és azóta is sikerrel szerepelnek vele, bárhol is lépnek fel.

– A Dobronaki Nótázókkal az évek során eljutottunk arra a szintre, hogy valami új kihívást kellett keresnünk – jelentette ki Kardos Bozi Endre. – Megtehettük volna akár azt is, hogy megtanulunk egy újabb, a hetvenedik vagy a kilencvenedik csokrot, de én szakmai vezetőként ennél többre vágytam. Modernebb zenei kíséretet írtam a dalokhoz, így azok számára is izgalmas lett, akik nem éreztek vonzalmat a népzenei kórusok iránt.

A gitáron játszó Lőricz kálmán (balról) már két éve csatlakozott a Dobronaki Nótázók csapatához (Fotó: Gyuricza Ferenc)

Az új zenei megoldásokra két fiatal helyi tehetség, a klarinétos Cár Dominik és a harmonikás Marko Karkinar, valamint a gitáros Lőrincz Kálmán közreműködésével került sor, ők szintén tagjai lettek az együttesnek.

– A lemezre négy és fél dalcsokrot rögzítettünk, egy csallóközi kivételével az összes zalai – sorolta a szakmai vezető. – Olyan népdalok, amelyek korábban is helyet kaptak repertoárunkban, csak ezúttal másként szólalnak meg.

Kardos Endre úgy véli, hasonló utat járnak be, mint személyes kedvence, a finn Värttina, vagy a svéd Hedningarna. Ők is tradicionális népdalokat vegyítenek modern zenei megoldásokkal, előbbi ráadásul a Dobronaki Nótázókhoz hasonlóan egy kisebb falu népdalköréből nőtte ki magát, s vált a world music műfajának világhírű előadójává.

– A most megjelent album szinte teljesen dobronaki lett, ezt így is terveztük – folytatta Kardos Endre. – A lemezborítót a faluban élő Göntér Endre festőművész készítette, de a településről elszármazott híres színész, Cár Jenő is szerepel rajta, aki saját verseit adja elő. Bár jómagam és Lőrincz Kálmán barátunk ugyan Zalaegerszegen élünk, ám miután mindketten a Dobronaki Nótázók tagjai vagyunk, így tiszteletbeli dobronakiként tartanak számon bennünket. Egyedül Bácskay Péter számít külsős közreműködőnek, a stúdióban segített ki bennünket néhány hirtelen jött ötletből eredő basszusgitár-szólam feljátszásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!