Kultúra

2013.09.17. 11:17

Pólóra röppent angyalok

Zalaegerszeg - A Szépművészeti Múzeum országos design pályázatán felnőttek, profi cégek mezőnyben ért el a minap második helyezést az egerszegi Ady-iskola csapata.

Magyar Hajnalka

– Szilvi néni betoppant az órára, festményeket vetített a táblára, mi pedig lerajzoltuk őket – halljuk Budai Mátyás 5. b osztályos tanulótól, aki egyike annak az öt diáknak, akinek munkái bekerültek a sikert arató pályázatba. Szilvi néni, vagyis Nagy Szilvia pedig az iskola művésztanára, aki kollégájával, Tóth Norberttel közösen végigvitte az ötletet. A Szépművészeti Múzeum olyan ajándéktárgyak tervezésére hirdetett pályázatot, amelyek gyűjteményének ismert műveire reflektálnak. Mintegy kétszáz designer nevezett az országból, vajon mi szólt az adysok mellett?

– Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek különleges, kicsit szemtelen látásmódjának köszönhetjük a sikert – bocsátja előre Nagy Szilvia. – Szakmailag nagyon igényes volt a többi munka is, ám a felnőttek talán kevésbé bátran nyúltak a témához. A mi gyerekeink azonban lazán elengedték magukat... S nem csak ők öten, még sok kiváló és humoros rajz született a két osztályban, kiállítást rendezünk belőlük. Arról nem is szólva, hogy milyen jól szórakoztunk az órákon...

Tanárok és tanítványok: Durgó Armand Zsolt, Nagy Szilvia, Sipos Boglárka, Takács Eszter, Lukács Eszter, Tóth Norbert és Budai Mátyás. Fotó: Pezzetta Umberto

– Mi még nem rontottuk el ezeket a gyerekeket, a friss, üde szemlélet adta azt a pluszt, amit a pályázat zsűrije értékelt – egészíti ki Tóth Norbert.

Az ötlet amúgy nem előzmények nélküli. Az adys gyerekek két éve már készítettek parafrázisokat Zalaegerszeg köztéri szobrairól, akkor is nagyon szellemes munkák születtek. A kiválasztott rajzokat – akárcsak most – pólókon, bögréken jelenítették meg, s próbáltak belőle amolyan lokálpatrióta divatot teremteni, mérsékelt sikerrel. Pedig úgy érzik, a megyeszékhelyt jelképező kedves ajándék lehetne belőlük.

– A mostani eredmény azt igazolja, hogy két éve jó úton indultunk el, talán kidolgozottabb marketinggel messzebbre jutottunk volna – vélekedik Tóth Norbert. – A művészeti iskolákkal kapcsolatosan rendre felmerül, hogy költségesek, nehezen fenntarthatók. E pályázaton azonban bebizonyosodott, hogy megtérülést is hozhatnak, hiszen a jó design ötleteket díjazza a piac.

Részlet a pályázati anyagból. Fotó: Tóth Norbert

Ami persze akkor válik csak kézzel foghatóvá, ha a Szépművészeti Múzeum shopjában kaphatók lesznek a gyerekek rajzaiból készült ajándékok.

– Élveztük a rajzolást, sokat nevettünk közben, s otthon is nagyon örültek a helyezésünknek – mondja Takács Eszter és Durgó Armand Zsolt az 5. b-ből. Mellettük még Lukács Eszter és Sipos Boglárka (a 3.b színeiben) mondhatja el magáról, hogy immár bögréket, pólókat, táskákat díszítenek a rajzai.

– Röpködő angyalkákat rajzoltam... Én egy hidat... Egy anyát, aki két gyerekre vigyázott... Egy lány a kezében tálat tartott, amin egy emberfej volt, egy másik meg a hegytetőn állt és sütött rá a nap – idézik fel az ihlet forrását a gyerekek. Mint kiderül, az első téma a pásztorok imádása (Bronzino), a híd a fienzei Arno folyó felett ível (Bellotto), a gyerekekre vigyázó anya Raffaello Esterházy madonnája, a tálcás lány Salome, aki Keresztelő Szent János fejét tartja (Lucas Cranach művén), a sütkérező néni pedig El Greco Bűnbánó Magdolnája...

A második helyezéssel 100 ezer forintot is kaptak, amit az iskola képzőművészeti munkáját támogató alapítványnak ajánlottak fel. A díjnyertes pályázatokból rendezett kiállítás e napokban még látható a Szépművészeti Múzeumban, ezután a Design Terminál fogadja be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!