Kultúra

2013.09.23. 13:50

Ha ARC-ba kapjuk - A fővárosi szabadtéri plakátkiállításon jártunk

"Mi történt velünk?" címmel hirdették meg idén a 13. éve sikeres ARC plakátkiállítást, melyet a budapesti XIV. kerületi Ötvenhatosok terén (leánykori nevén Felvonulási tér) láthatott az érdeklődő közönség. Mi is közéjük tartoztunk.

Arany Horváth Zsuzsa

A kedvcsináló sajtóhíradások szerint a kérdésre adott vizuális köztéri válaszok a trafikmutyi, Orbán Viktor, hajléktalanok, elvándorlás, korrupció, kormányzati hurrápropaganda, magyarkodás, rasszizmus témakörében motoztak. A fődíjat például egy iskolai tábla, abc sorrendet követő betűi alá írt, csupa-csupa negatív előjelű emberi érzés- és tulajdonságcsomag vitte el, pontosabban alkotója, Frenyó Teodóra, aki sok-sok éve pályázik az ARC-on. „Rosszkedvűek vagyunk. A felnőtt társadalom hajlamos azt állítani, hogy erről más tehet. Szerintem pedig mi magunk tehetünk róla” – ez a személyes hozzáfűznivalója az alkotónak az iskolatáblára példásan felírt pesszimista ábécéhez.

Faniszló Ádám Kézfogás című alkotása elnyerte a Heti Világgazdaság hetilap különdíját. Kéz a kéznek farkasa?

Kenyér nincs, cirkusz van. Családi idill valahol Magyarországon.

Az, hogy idén több mint 1400 pályázat érkezett a plakátkiállításra, a zsűri szerint jelzésértékű atekintetben, hogy sokaknak akad mondandója kis magyar valóságunkról. Még úgy is, hogy a plakátkészítési szabályok adta üzenetében frappáns megközelítés, a lehetőleg ironikus hangvétel, a képi tömörség olykor gúzsba köti a rajzolók, reklámszakemberek, képzőművészek kezét. Személyes benyomásunk szerint, jóllehet indokolt, kissé talán túlteng a politika, vagy inkább az aktuális hatalom döntéseinek követkeményéből levezethető sommásan, ámde nem mindig egyszerűen képzettársítható karikatúra. Van azért egy kis hab a tortán. Illetve habadó, mint látszik is itt.

Még mit meg nem adóztatnak?! Szokja a felnövő nemzedék

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!