Kultúra

2013.08.01. 06:28

Becsvölgyei beszélgetés Börcsök Enikő színművésszel

Határozott hangon, minden gügyögés nélkül irányítja a próbán a gyerekeket. A szereplők valódi instrukciókat kapnak hangsúlyra, gesztusokra, mozgásra. Börcsök Enikő Jászai-díjas színművésszel a becsvölgyei színjátszó és kézműves táborban találkoztunk.

Magyar Hajnalka

A falu azóta már láthatta a két héten át tanult, csiszolgatott darabot, amiben 20 gyerek lépett fel. Ez volt a második tábor, idén a Ludas Matyit, tavaly a János vitézt dolgozták fel. Hogy a Vígszínház művésze kitűnően szót ért a gyerekekkel bizonyítja, hogy valamennyi tavalyi szereplője visszatért, s hárommal még bővült is a csapat. A falu ismerősként fogadta, hiszen párjával, a becsvölgyei származású Tóth Józseffel rendre a zalai településen töltik a nyarakat.

– Ahogy vége az évadnak lejövünk, s gyakorlatilag nyár végéig itt vagyunk – árulja el Börcsök Enikő, miután letelepszünk a bázison, a kislengyeli volt vízimalomban.

Nem ez volt az első táboruk ezen a nyáron, önkéntesként vettek részt a szervátültetett gyerekek balatonvilágosi összejövetelén, ami a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért égisze alatt szerveződött.

– Kilencvenhat résztvevője volt a tábornak, olyan gyerekek, akik már átestek a transzplantáción, vagy éppen szervre várnak, szívre, májra, vesére, tüdőre... – avat be Börcsök Enikő. Nem véletlen, hogy feladatának érzi a kis betegek gyámolítását, ő maga is két veseátültetésen esett már át. Mára azonban jól van, s a Nemzeti Vese Program nagyköveteként segít sorstársainak szembenézni a nehézségekkel. – A tábor programjában orvosok, szülők is részt vesznek, s több mint tíz önkéntes, a párom is mindig velem tart. Elkél a segítség, hiszen nagyon sok az érintett gyerek.

Sok időt töltöttem autisták között, így személyes tapasztalatok alapján tudtam felépíteni a figurát. Fotó: Pezzetta Umberto

Börcsök Enikő művészetével is a hendikeppel indulók oldalán áll, gyakorta vállal olyan szerepet, ami az ő életükbe kínál bepillantást. Az elmúlt évadban kettő ilyen is akadt. A Nemsenkilény című monodráma egy autista nő napját mutatja meg, autistáktól kölcsönzött szövegekből összefűzött belső monológként.

– Több autista gyerek naplójából született az előadás, nagyon érdekelt a sorsuk. Sok időt töltöttem el közöttük, így a magamba szívott, személyes tapasztalatokból tudtam felépíteni a figurát.

A ferencesek által is támogatott előadás, az Orlai Produkciós Iroda égisze alatt készült, a művésznő számára fontos alkotótársak – Gyulay Eszter, Gibárti Tibor, Rostás Zoltán – közreműködésével. S ki ne felejtsük párját, Tóth Józsefet, aki egy hatalmas Rubik-kockát tervezett köré díszletnek, aminek szétszedése, majd összerakása sok inspirációt adott a játékhoz, s az autisták különös rend szerint szervezett, feladatkártyák által vezérelt életét is plasztikusan megjelenítette.

Ugyancsak a kirekesztettséggel küzdenek a Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak! című darab szereplői, akik közül kettő a Rákospalotai Leánynevelő Intézet lakója. A darab kortárs amerikai dráma, amelyben két várandós tinilány szerepel. Harlemben játszódik, egy afroamerikai család hétköznapjait mutatja be, ám nem kell nagyon elvonatkoztatnunk, hogy ráismerjünk a leánynevelő intézet lakóinak problémáira. Az előadás helyszíne is az intézet volt, a lányok együtt játszottak a színészekkel. Börcsök Enikő egy szülőt alakított benne.

– Nagyon szerettem ezt az előadást, s a benne játszó lányok is igen közel kerültek hozzám. Hihetetlen élmény volt számukra, hogy a közönség kíváncsi rájuk... Javító nevelő intézetben éltek, de bűnt nem követtek el. Egyikük például állami gondozottként nevelkedett, s azért került javítóba, mert mindig megszökött. De hát az édesanyját kereste... Nagyon sokféle összetevő beleszólhat abba, hogy hol köt ki az életünk. Negyvenszer játszottuk a darabot. Azóta is tartom a lányokkal a kapcsolatot, amiben tudom, segítem őket. Mostanában szabadultak mindketten, szorítok nekik.

Börcsök Enikőék zalai nyaralása augusztus közepéig tart, akkoriban már szólítja a színház. Addig azonban kertészkedés, befőzés tölti ki a napjait, igazi falusi kikapcsolódás.

– Vettünk egy kis házat Kislengyelben, azt szeretnénk rendberakni, s talán néhány napnyi tengerpart is belefér még...

S mit tartogat az ősz? Először a Pesti Színházban lesz új bemutatója, a Sógornők. A mulatságos és abszurd kortárs kanadai drámában többek között Kútvölgyi Erzsébet, Hegyi Barbara, Venczel Vera és Halász Judit lesz a partnere. Játszik egy újabb független előadásban is, a Krétakör korrupcióról szóló darabját Gulyás Márton rendezi.

– A Vígszínházban Zsótér Sándorral dolgozom majd együtt, emellett viszem a meglévő darabjaimat, ami elég szép számú. Például Shakespeare Makrancos Katájában a címszerepet. Fut nálunk egy Shakespeare bérlet, nagyon szeretik a nézők. Tavaly a Rómeó és Júlia is ment, Varró Dániel fordításában. Sokan kérdezik, nem hiányoznak e a megszokott, veretes mondatok... Nekünk nem, hiszen egyre több klasszikus színdarabot fordít újra Varró Dániel vagy Parti Nagy Lajos, belejöttünk már az új szövegekbe. Arról nem is szólva, hogy a gyerekek, a fiatalok sokkal jobban értik ezt a nyelvet, s ezáltal a történetet is jobban befogadják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!