Kultúra

2013.07.17. 12:35

Négy Döbrögi, négy Matyi

Becsvölgye - Második alkalommal szervezett Börcsök Enikő színművész színjátszó tábort Becsvölgye kislengyeli szegletében, a néhai malomban.

Magyar Hajnalka

A próba közepébe csöppenünk, 20 környékbeli gyerek kelti életre Ludas Matyi történetét. A játék a szabadban zajlik, háttérként a manapság kulcsosházként működő malomépület szolgál, ami jelen esetben Döbrögi uraság kastélya. A játéktér egyik szegletében a piac elevenedik meg, kitömött, elkötözött nejlonharisnyák jelképezik a kolbászt, de akad itt régi tejeskanna, zsírosbödön, patkó, kard, minden, ami egy vásárban előfordulhat. A szellemes díszlet, amiben igát, szekérkereket, s mindenféle falusi tárgyat fellelünk, a színésznő párja, Tóth József ötletei nyomán született. Benépesül a szín, a kíséretével érkező Döbrögi vegzálni kezdi a falusiakat, köztük a Matyi kedvesét játszó Táncos Klaudiát.

A gyerekek az egyik táncos jelenetet gyakorolják, középen Börcsök Enikő színművész. Fotó: Pezzetta Umberto

– Én kértem azt a szerepet, nagyon tetszik – avat be aztán a próba végeztével a szőke Klaudia. – Nagyon jó a tábor, este itt alszunk a malomban, sokat játszunk, kirándulunk.

A délelőttök azonban próbákkal telnek, hiszen pénteken este érkezik a falu, hogy részese legyen a táncos betétekkel is dúsított előadásnak.

– Már évekkel ezelőtt megvolt a fejemben a tábor terve, tavaly nyílt rá először mód, hogy a párom szülőhelyén megvalósítsuk – mondja Börcsök Enikő Jászai-díjas érdemes művész. – Héttől tizennégy éves korig jöhetnek a gyerekek, a szövegtanulás miatt kell, hogy olvasni tudjanak. A két hét alatt megtanulunk egy darabot, tavaly a János vitézt adtuk elő, idén kicsit nehezítettem. Az önkormányzat képviselői és a szülők mindenben mellettünk állnak, rengeteg segítséget kapunk.

Az esték tábortűzzel, karaoke partival telnek, de voltak a gyerekek strandolni, kisvasutazni, kirándulni ugyancsak. Bizonyára nem véletlen, hogy az összes tavalyi résztvevő idén is eljött, s még került melléjük három új táborozó.

A szerepeket úgy osztották ki, hogy mindenkinek jusson, s ne is legyen túl megterhelő.

– Megkérdeztem az elején, hogy ki szeretne Döbrögi lenni. Négyen jelentkeztek, gondoltam, akkor legyen négy uraságunk. Egyrészt, mert nem lett volna szívem választani, másrészt így megoszlik a sok szöveg.

Ludas Matyit is négyen alakítják, egyikük a színésznő unokaöccse, a székesfehérvári Börcsök Olivér.

– Tavaly is részt vettem a táborban, összebarátkoztam az itteni gyerekekkel, jó volt újra találkozni. Foglalkoztat a színészet, tetszik ez a pálya, lehet, hogy ez lesz a jövőm. Élvezem a szereplést, főleg, hogy utoljára én náspángolhatom el Döbrögit...

A nyolcéves becsvölgyei Pais Janka szintén visszatérő táborozó.

– Nincs tanítás, mégis együtt szórakozhatunk a barátainkkal, nagyon jó itt – lelkesedik az ispánt és szolgát egyaránt alakító kislány. – A szüleim is büszkék rám, azt mondják ügyes vagyok...

– Tavaly Iluska mostoháját játszottam, idén Ludas Matyi anyját – árulja el a csonkahegyháti Kerkai Vivien, aki ősztől Egerszegen, a Csány szakközépiskolában folytatja tanulmányait. – Nagyon vártam már az idei tábort, rengeteget tanulunk Enikőtől, úgy irányít bennünket, mintha tényleg színészek volnánk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!