Kultúra

2013.06.23. 21:49

Múzeumi éjszaka Zalában

Volt akit a szokatlan időpont, mást a különleges látnivalók vonzották szombaton este, éjjel a megyeszerte nyitva tartó múzeumokba. Nagy volt a forgalom a tárlatokon.

Munkatársainktól

Az egerszegi Göcseji Múzeum kertjében játékos régészkedés és foglalkozások várták a legkisebbeket.

– Az eddig is ismert állandó, és az időszaki kiállítói térben látható, a ´70-es évekről szóló tárlat mellett, továbbá a Kisfaludi Strobl állandó kiállításunkon kívül négy új látnivaló nyílt mára. Bemutatjuk a gyűjteményi tárainkat, ezek látványtárak, egy kicsit kiállítás, egy kicsit raktár. A képzőművész, iparművész, történeti, néprajzi és régészeti tárban nagyon gazdag anyagokat mutatunk be – mondta a látogatók közt Kaján Imre múzeumigazgató, aki érdeklődésünkre hozzátette: legalább 600–700 látogatót várnak.

Lehet, hogy ennél többen is voltak, az „Így éltünk a ´70-es években” kiállítást például – mint tapasztaltuk –, tömegesen látogatták. Aki így tett, annak Béres Katalin muzeológus élményszerű tárlatvezetése volt a „jutalma”. Tőle hallottuk: az érdeklődés itt a hétköznapokon is nagyobb az átlagosnál.

– Abban a korban voltam fiatal, fantasztikus érzés most újra látni a régi tárgyakat. Akkor a kórházban dolgoztam, egyenruhában kellett május 1-jén felvonulnunk, de talán mert fiatalok voltunk, ezt mégsem éreztük tehernek – fogalmazott Szép Jánosné.

– Az előbb a klasszikus, kék papírba bekötött iskolai tankönyveket néztük, jó viszontlátni ezeket az emlékeket, díjazom, hogy ilyen témákat is feldolgoznak a múzeumban – így Stummerné Molnár Hajnalka, aki ugyancsak családjával látogatott el az eseményre.

Számos helyszíne volt az egerszegi múzeumok éjszakájának, a falumúzeumtól a kiállítóteremig és a bíróság díszterméig, ahol hangversenyre is sor került. Továbbá dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék elnökének élménydús vezetése hozta közelebb az átlagember előtt ritkán megnyíló épületet és a magyar bíráskodási gyakorlatot, Werbőczytől napjainkig.

Nagykanizsán egy igazán különleges és színvonalas kiállítással, valamint a tárlat témájához kapcsolódó vetélkedőkkel várták a kisebbeket és nagyobbakat a Thúry György Közérdekű Muzeális Gyűjtemény munkatársai. Stílszerűen hajóládákba helyezték el az értékes tárgyakat a "Tengerre magyar!" - Fiume magyar emlékezete című tárlatot összeállító szakemberek. A Skultéty Csaba, a Szabad Európa Rádió egykori külpolitikai szerkesztője által összegyűjtött és az államnak ajándékozott páratlan anyag tárgyai (köztük térképek, reklámok, kávés zsákok, korabeli újságok) egy darabka fiumei hangulatot csempésztek a múzeum falai közé. Még hozzá a boldog békeidőkből, amikor még a tengeri kikötő a Monarchia része volt, s mi, magyarok - és különösen Nagykanizsa - ezer szállal kötődtünk hozzá.

- Ha az ember meghallja Fiume nevét, rögtön eszébe jut a büszke múlt és az a tény, hogy volt idő, amikor tenger mosta Magyarország partjait - köszöntötte a megjelenteket Cseresnyés Péter polgármester. - A város fénykorát a Monarchiában élte, a magyar kereskedők számos épületet emeltek itt és jelentősen fejlesztették az infrastruktúrát _ ezért ezt az időszakot bátran nevezhetjük magyar korszaknak.

A polgármester rámutatott: Fiumében például a kanizsai sörgyár 40 (!) kocsmát működtetett. Sőt, a szintén kanizsai Grünhut és Tsa. gabonakereskedő cégnek saját tengeri áruszállító gőzhajója volt. Skultéty Csaba pedig azt mesélte el: sok kiállítási tárgy sorsa az enyészet lett volna, egy fiumei magyar bizonyítványra például egy ócskapiacon bukkant rá...

Keszthelyen közel 4000 látogató váltott jegyet a múzeumok éjszakája rendezvényeire: a belépők a város összes múzeumába és kiállítóhelyére (összesen 19 ilyen van) érvényesek voltak. A helyszínek közötti gyorsabb közlekedést Dottó vonat segítette.

A legtöbben a Festetics kastélyt és a Balatoni Múzeumot keresték fel. Utóbbiban új kiállítást is nyílt, Démoni Ragály címmel, és ehhez kapcsolódón ingyenes szűrővizsgálatok, s a népi gyógymódokról szóló előadások is várták a nagyérdeműt.

A Balaton Színházban a svéd kultúrával ismerkedhetett a közönség, például a Nils Holgersson nyomában című előadás során. Volt svéd ételkóstoló, masszázs, táncbemutató,és Abba-koncert is. Bár utóbbit az időjárás miatt félbe kellett szakítani, mint ahogy a felhőszakadás a 10 óra utáni szabadtéri programokat mind elmosta. De így is sok szép élményt kapott, aki Keszthelyen töltötte az estét. A múzeumi éjszaka tiszteletére a sétálóutcán, „A bor összehoz” program árusai is nyitva tartottak.

 

A Múzeumok Éjszakája évről-évre népszerűbb, amit az is jelez, hogy országszerte növekvő számban, több százezren vesznek részt a programokon _ hallhattuk Cseresnyés Pétertől. Maga a Múzeumok Éjszakája 1999-ben kezdődött francia kezdeményezésre, Magyarországra pedig éppen 10 évvel ezelőtt jutott el. A rendezvény hagyományosan a Szent Iván éjhez, illetve a nyári napforduló ünnepéhez kapcsolódik.

 

 

Ezek is érdekelhetik