Kultúra

2013.06.26. 10:03

Kincsek, fából faragva Keszthelyen

Keszthely - Népi motívumokkal díszített bot, kéregedény, bodzasíp, fúvócső, konyhai eszköz. Mindez a Keszthelyi Alkotóház fafaragó táborában készül.

Sámel József

A Goldmark Károly Művelődési Központ keretein belül harmincnyolc esztendeje működik a fafaragó szakkör, melynek nyári kiegészítője a tábor. Mindkettőt Bereczky Csaba, a népművészet mestere irányítja, aki azt mondja, hatalmas öröm számára, hogy az érdeklődés a kezdetek óta folyamatos, nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek részéről is.

- Az életemet átszőtte a faragás, a motívumok felkutatása, szeretném ezt a tudást átadni az ifjabb generációknak - tette hozzá. - Jó látni, ahogy a táborozó gyerekek kedvvel, érdeklődéssel készítik a különböző dolgokat, a kezeik közül igazi értékek kerülnek ki.

A hat napos fafaragó táborba tízen jelentkeztek, többségük a szakkörnek is tagjai. Vagyis ismerik a tevékenység alapjait, s kedvükre alkothatnak. Legtöbben botra varázsolnak míves díszeket, mások az edénykészítést választották, de akadt köztük, aki éppen a bicskája műanyag nyelét cserélte saját készítésű fára.

- Fakéreg külsejű tartón munkálkodom, hamarosan elkészül - mondta a keszthelyi Fekete Mátyás. A 17 esztendős fiatalember már korábban is részt vett a tábor munkájában. - Sok érdekes dolgot lehet tanulni, s persze készíteni itt, nem volt kérdés, hogy újra eljöjjek-e. Bár munka mindennel van, s figyelni kell, nagyon jó érzés, mikor elkészül egy-egy faragás.

Szabolcs Soma, Takács Máté, Balogh Bence, Bereczky Csaba és Fekete Mátyás imádják a fafaragást. Fotó: Sámel József

Hasonlóan fogalmazott Takács Máté is, aki kétszer már szintén táborozott az alkotóházban, s éppen edényen munkálkodik.

- Fából rengeteg mindent lehet készíteni, a fa egy kincs, érdemes megtanulni a technikákat. Otthon kis kiállításom is van a dolgaimból.

Bereczky Csaba sikerekről is beszámolt. Elmondta, hogy a faragó körük két tagjának a budapesti Népi Iparművészeti Múzeumban nyílt kiállítása, a Polgárok Házában pedig hét Zala megyei faragó anyagát mutatták be. A Nomád Nemzedék negyven éve címmel a Népi Iparművészeti Múzeumban nyitották meg az ő kiállítását, mely az életútját mutatja be, természetesen mindazokkal együtt, akik Keszthelyhez, a fafaragáshoz kötődtek.  E tárlat a Művészeti Akadémia és Hagyományok Háza szervezésében a Budai Vigadóban is látható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!