Kultúra

2013.06.11. 16:22

Felújították Lendva legrégibb köztéri műemlékét

Lendva - A magyar nemzetiségi közösség újíttatta fel Lendva legrégibb köztéri műemlékét, az eredetileg 1797-ben állított Szent Flórián szobrot, amely a Szent Katalin templom melletti téren állt.

Gyuricza Ferenc

Az eredeti szobor a múzeum gyűjteményébe került, köztéren másolat látható. Fotó: Gyuricza Ferenc

A szobor restaurálásához a magyar külügyminisztérium által meghirdetett pályázat révén nyert támogatást a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A mintegy 15 ezer euró, azaz körülbelül 4 és félmillió forint értékű felújítási munkálatok az elmúlt év végén kezdődtek, s nemcsak magát a szobrot restaurálták ezen összegből, hanem készült belőle egy másolat is. A szakemberek véleménye alapján ugyanis a több, mint kétszáz éves eredeti szobrot a Galéria-Múzeum gyűjteményében helyezték el, míg a Szent Katalin téren, a római katolikus templom mellett ezentúl csak a másolat lesz látható. A döntést a legrégebbi lendvai köztéri szobor jövőbeni megóvásával indokolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!