Kultúra

2013.05.07. 13:50

Bolero, Kék rapszódia és Pomádé király

Zalaegerszeg - A Zala Szimfonikus Zenekar május 13-án, a város napján debütál, a koncerten többek között Gershwin Kék rapszódiája csendül fel. A műsort más városokban is bemutatják.

Horváth A. Attila

Már régebben  felmerült az ötlet  egy megyei szimfonikus zenekar létrehozására,  de most valóra is válik a terv:  a megye legjobb zenészeiből közel hatvanan állnak színpadra május 13-án 18 órakor az egerszegi zsinagógában, s játszanak olyan nagyszabású műveket, melyeket kisebb együttesek nem tudnak megszólaltatni.

- Alapvetően a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar, a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar és a keszthelyi Festetics György Kamarazenekar tagjaiból állt össze a Zala Szimfonikus Zenekar, amely most mutatkozik be először a közönségnek - mondta Tóth László zongoraművész, a program szervezője, a  zalaegerszegi együttes titkára.

A megyei zenekar az egerszegi szimfonikusokból (képünkön), kanizsai és keszthelyi zenészekből áll. Fotó: ZH-archív, Katona Tibor

A hangverseny   Ravel Bolero-jával kezdődik, majd Ránki György Pomádé király új ruhája című darabjából játszik részleteket az együttes. A programot Gershwin közismert zeneműve, az eredetileg zongorára és jazz-zenekarra komponált  Rhapsody in Blue  zárja. A zenekart Pál János vezényli, Gershwin művében Tóth László játszik szólót.

Az együttes nemcsak Zalaegerszegen lép fel a műsorral. Május 17-én az őriszentpéteri kultúrházban, a Virágzás Napjai nyitóhangversenyeként hallhatja a közönség  a koncertet 17 órakor. Május 23-án 19 órakor Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban,  május 31-én 19 órakor Keszthelyen, a Balaton Színházban várják a közönséget. A keszthelyi koncert a város napjához  kapcsolódik.  Mind a négy  hangversenyre ingyenes a belépés. A koncerteket az önkormányzatok támogatják, s a zenekar pályázati segítségre is számít.

Ezek is érdekelhetik