Kultúra

2013.05.08. 18:04

A mély csöndben

Zalaegerszeg - Kanizsa József, a zajki születésű, évtizedek óta a fővárosban élő költő, író már számos verseskötettel örvendeztette meg híveit. Most hitéleti költészetébe engedett bepillantást.

Arany Horváth Zsuzsa

Kanizsa József első kötete, a Fény-híd alatt 1974-ben jelent meg, amelyet követett a gyerekeknek szóló Cinkehivogató, a Húsvéti kiscsibe, A fenyőfacsemete álma, majd a felnőtt olvasókat célzó Napkerék, a Tizenkét hónap versei és a Fénnyel jöttem, s még hosszan sorolhatnánk. (Első írásait egyébként még 1958-ban a Zalai Hírlap jelentette meg.)

Kanizsa József kötetének címlapja

A felsoroltak mellett időről időre kifestő könyveket is ajánlott az ifjabb korosztálynak. Írói munkásságát a zalai szülőföldhöz, az ősökhöz és a felhőtlen gyerekkor emlékeihez való ragaszkodás határozza meg. A fővárosban nagy lelkesedéssel szervezi a szintén zalai Király Lajossal karöltve a Krúdy Gyula nevét viselő Irodalmi Kör eseményekben gazdag életét.

A hit ereje című friss versgyűjtemény némileg új vizekre evez, amikor a lélek spirituális táplálékáról vall. A költemények kanyargós ösvényei természetesen ahogy Kanizsa Józseftől megszoktuk e témakörben is hazavezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!