Kultúra

2013.05.21. 09:35

A IX. Göcsej Filmszemle díjazottjai

Zalaegerszeg - A benevezett 75 pályamű közül 20 részesült valamiféle elismerésben az immár kilencedik alkalommal megrendezett Göcsej Filmszemlén.

Magyar Hajnalka

A fenti arány is sejteti, hogy az ítészek elégedettek voltak a színvonallal, amit Lovass Tibor, a kezdeményezés elindítója is megerősít. Mint elmondja, az egész ország területéről, összesen 24 településről érkeztek nevezések a filmes mustrára.

- Az egész rendezvény kezd amolyan filmes szabadegyetemmé átalakulni, a zsűri két filmrendező tagja, Koltay Gábor és Halmy György órákon át látta el jó tanácsokkal az amatőr, félamatőr alkotókat. A munkák közt akadt nem egy,  ami többek szerint még Cannes-ban is megállta volna a helyét... - mondja Lovass Tibor.

Eredetileg három kategóriában (dokumentum-, kisjátékfilm és filmetűd) terveztek díjakat osztani, ám annyi értékes portréfilm született, hogy erkölcsi elismeréseket a körben is odaítéltek.

Dokumentumfilm kategóriában 1. helyen végzett Kalász József: Gecemáni kert című munkája, 2. Bátori Tamás: Béklyóban, 3. Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor: Határvidék.

A kisjátékfilmek között 1. Kövi Gergő, Babai István: Átmeneti szállás, 2. Csigás Viktor Dávid: Majdnem Szerelem, 3. Váncsa Gábor: A földmérő.

Filmetűd kategóriában 1. Keresztúri Ferenc: Nyolc perc természet, 2. Kiss Friderika Virág: Elszakadt álomszövet, 3. Jene Boglárka, Várhelyi Zsófia, Vörös Szilvia: Újjászületés.

A portréfilmek mezőnyében 1. Katona Szabolcs, Körtési Béla: A szabadság rabságában, 2. Bogdán Pál: Az öreg-Hollósy Simon portré, 3. T. Nagy Imre: Magyar színjátszás Szlovákiában.

Mindezen túl különdíjban részesült egy alkotóközösség, a Comenius Filmműhely, valamint hét további film:  Ujvári Péter: Albert Flórián, Zajti Ferenc: Fürdőkaláka, Csubrilo Zoltán: Vándorlások- emlékképek a hatvanéves magyarkanizsai írótáborról, Osztermann Eszter: Nem, nem soha, Cseh Róbert: Törzsfejlődés, Bólyai Filmműhely: Legyen egy jó lépése, Nagy István: A legnagyobb Verseny

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!