Kultúra

2013.01.15. 16:32

Nyolc múzeumpedagógiai teremmel gazdagodik a Göcseji Múzeum

Zalaegerszeg - Mintegy 50 milliós építkezés indult meg a napokban a Göcseji Múzeumban. Uniós pénzből múzeumpedagógiai "tantermeket" alakítanak ki, a tervek szerint márciusra el is készülnek az elsők.

Magyar Hajnalka

Eddig, alkalmas helyiségek hiányában egy parányi, ablaktalan kis szobában voltak kénytelenek megtartani a múzeumpedagógiai órákat, kivéve persze a Falumúzeumban zajlókat. A helyzet megoldása nem tűrt halasztást, hiszen munkájukból egyre nagyobb szeletet hasít ki a múzeumpedagógia, a pályázati lehetőségek is alapvetően ezt az irányt erősítik. A napokban megindult beruházásnak köszönhetően nyolc új helyiség várja majd a múltunk iránt érdeklődő gyerekeket, fiatalokat.

- Az új termekben interaktív táblák lesznek, számítógépes pontokat alakítunk ki, s némelyikben a tematikához illő látványraktár teszi kompletté a berendezést - részletezi Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója. - Ez utóbbiak a különféle gyűjteményeinkből kínálnak ízelítőt, így a régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti anyagból. Ennek az az előnye, hogy a gyerekek műtárgyi környezetben tudnak ismerkedni a kulturális örökséggel, s köztudomású, hogy a gyerek arról tud jókat  kérdezni, amit lát.

 

Kaján Imre múzeumigazgató (balról) és Varju András műtárgyvédelmi és műszaki osztályvezető az építkezés helyszínén. Fotó: Pezzetta Umberto


Lift is lesz az múzeumban, hiszen az unió csak olyan építési munkákat támogat, amelynek keretében az akadálymenetesítést is megoldják. A kerekesszékeseket szolgáló bejárat a Várkör felől nyílik majd.

A fentebb említett 50 millió forint az építkezést szolgálja, ám további 45 millió uniós pénz áll rendelkezésükre szakmai fejlesztésekre. Ebből folytatják a gyűjtemények digitalizálását, továbbá meglévő állományaikat konvertálják egy, az MTA által kifejlesztett programra, ami internetes elérhetőséget biztosít. A munkát Kisfaludi Strobl Zsigmond páratlan hagyatékának feldolgozásával kezdik.

- E lépésnek hallatlan jelentősége van, ugyanis Kisfaludi Strobl Zsigmond a világban az egyik legismertebb magyar. Ha az ő művei felkerülnek az Európai Unió kulturális örökségvédelmi digitális adatbázisába (Europeana), akkor reményeink szerint hamar rájuk is találnak az érdeklődők. Ez pedig azt jelenti, hogy ide jönnek mert kíváncsiak rá, vagy éppen kölcsönözni akarják különböző múzeumok. Szóval a gyűjtemény bekerül a nemzetközi vérkeringésbe. Csak egy példa: amióta  a Petőfi Irodalmi Múzeum felkerült  az anyagaival, már a harmadik kiállítást rendezi Franciaországban. A mi városunknak is  kitörései pontot jelenthet  a csatlakozás.

Magát a Kisfaludi-termet is szeretnék a kor színvonalának megfelelően átalakítani, továbbá műtárgymásolatokat készíttetni, hogy a szobrok esetleges külföldi kölcsönzése ne okozzon gondot. A gipszből készült munkák ugyanis törékenységük miatt nem szállíthatók. A kisebb, nem méretazonos műtárgymásolatokat esetleg árusítani is lehetne.

Egyebek közt zsúpkötést is tanítanak fiataloknak a Falumúzeumban.

- Megtanulnak egy ősi mesterséget, amit akár munkát is adhat nekik -  fejtegeti Kaján Imre. - Mások a régi népi gasztronómia világában kalandoznak, vagy éppen a kétszáz évvel ezelőtti mérnökök módszereivel, munkaeszközeivel ismerkednek.

A programhoz kapcsolódó iskolák diákjai  a szentendrei szabadtéri múzeumba is eljuthatnak, de a budai vár is nyitva áll előttük, ahol, a Hadtörténeti Múzeum programján  régi fegyvereket vehetnek kézbe.

A Falumúzeum pezsgőbb mindennapjai ugyancsak céljaik között szerepeltek, ám e projekthez  nem sikerült pályázati forrást szerezniük.

- Nem adjuk fel, a Zala holt medrének kikotrását mindenképpen szeretnénk megoldani, hiszen ez a feltétele a vízimalom működésének. Márpedig ha beindul a kerék, lehet lisztet őrölni, kenyeret sütni...

A Falumúzeumban kardinális kérdés az épületek zsúpfedésének folyamatos megújítása is. Az elmúlt bő egy évben már   5-6 millió forintot tudtak erre költeni. Mivel saját maguk termeltetik a rozsszalmát Kávás határában, s a munkaerőt is maguk képzik hozzá, a lehető legtakarékosabban tudják ezt megoldani. A zsúpfedés persze állandóan munkát ad, ez az anyag maximum 8-10 évig bírja.  Ám hamarosan "körbeérnek" a nagy felújításokkal, s ezt követően már programozhatóvá válnak a munkálatok.

Sajnos nem készült el a skanzen csatornázása sem, holott ebben nagyon reménykedtek. Az újabb elképzelések szerint a majdan a   Falumúzeum mellett húzódó tehermentesítő út megépítésével együtt kerülhetne erre  sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!