Kultúra

2013.01.28. 18:11

Könyörgöm akasszuk fel!

Zalaegerszeg - A kocsmakiállításoknak jobbára a fővárosban alakult ki divatja, bár szűkebb pátriánkban, Zala megyében is több presszó, kávézó próbálkozik galériával. De egyszerre nyolcat azért nehéz volna mozgósítani ugyanarra a célra.

Magyar Hajnalka

A fővárosban azonban bőséggel állnak rendelkezésre az egyre divatosabb alternatív kiállítóhelyek. E lehetőséget ragadta meg fiatal, főként zalai alkotók egy csoportja, a Könyörgöm akasszuk fel! szlogennel azonosítható kör, amely évek óta izgalmas tárlatokkal örvendezteti meg a kortárs képzőművészeti áramlatokra fogékony közönséget. Most apránként beveszi a fővárost is. A kezdeményezés hátteréről annak elindítója, Rozmán Balázs szól.

- Az utóbbi másfél, két évben több kiállításom is volt Budapesten, különböző alternatív helyszíneken, s több alkalommal is megkérdezték, tudnék-e ajánlani további, hasonló szellemiségű kiállítókat – kezdi Rozmán Balázs. - Természetesen a barátaimat ajánlottam, jelesül a Könyörgöm akasszuk fel! kör tagjait. Eddig jobbára csoportként állítottunk ki, ám most mód nyílt a tagok önálló bemutatkozásra is.

Kiss Ágnes Katinka tárlatmegnyitója a MÜSZI-ben

Elsőként két zalaegerszegi származású, ám jelenleg Budapesten élő és alkotó festőművész, Bárdosi Katinka és Gazdag Ági munkái váltották Rozmán Balázs műveit az egyik alternatív helyszínen. Nemrégiben követte őket Tóth Norbert, a zalaegerszegi Ady-iskola művésztanára, akit Monok Balázs, a Kölcsey-gimnázium művésztanára váltott linómetszeteivel. Két másik terepen pedig Kiss Ágnes Katinka és Agg Lili mutatkozott be, s hamarosan következik a folytatás.

- Mostanra összesen nyolc kiállítóhellyel sikerült kapcsolatot kiépítenünk, ahol havonta, másfél havonta váltanák egymást a zalai kiállítások, mégpedig forgó rendszerben. Egy-egy kollekció tehát eljut valamennyi helyszínre, s a megnyitókat is egymást követve, némi időbeli eltéréssel tartjuk.

És hogy mely helyszínekben leltek partnerre? Például a Kiadó kocsma, ahol az egész sorozat elindult, a Corvin Áruház Művelődési Szintje, vagyis a MÜSZI, de egyéb kávézók, kocsmák, bisztrók is élnek a lehetőséggel, hogy vendégeik számára vizuális élménnyel is szolgáljanak.

- Legközelebb Gyerák Petra műveivel szeretném frissíteni a körforgást, de a többi régebbi és újabb „könyörgömös" számára is nyitott a lehetőség - folytatja Rozmán Balázs.

Rozmán Balázs. Fotó: Pezzetta Umberto

A Könyörgöm akasszuk fel! csoport már Zalaegerszegen is változatos helyszíneken lépett a közönség elé. Emlékezetesaz egyik étterem pincelabirintusában megrendezett bemutatkozásuk, vagy a képkeretező műhelybeli tárlat, ahol ,ég a plafonra is került alkotás, de állítottak már ki elhagyott üzemcsarnokban és családi házban ugyancsak.

A zalai képzőművészeti kör generációs elven szerveződik, számosan foglalkoznak közülük zenével is. A zalai „kemény magon" túl számos pécsi, vasi taggal és szimpatizánssal rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!