Kultúra

2012.09.12. 17:26

Életműdíjat kapott a Hévízi-tó védelmezője

Hévíz - Dr. Mőcsényi Mihály, a tájépítészet hazai iskolateremtő professzora részesült idén a tájépítészet világszinten is legrangosabbnak tartott kitüntetésében, a Sir Geoffrey Jellicoe-díjban. Ő az első magyar tájépítész, aki a nemzetközi életműdíjnak számító elismerés birtokosa lehet.

Zalai Hírlap

Dr. Mőcsényi Mihály évekig élt Hévíz egregyi városrészében, Balatongyörökön pedig a maga által tervezett, egy felhagyott kőbányából ''életre keltett'' nyaralóban is gyakran időzött. A professzor számos cikket publikált a Hévízi-tóra vonatkozóan. A lápterületek védelme, az elfolyó meleg víz hasznosításának kérdése mellett az autóbusz-pályaudvar áthelyezését sürgette már több mint egy évtizeddel ezelőtt. Több ízben hívta fel a figyelmet a tó fokozott védelmének szükségességére, javaslatokat dolgozott ki. A 93 éves professzor a díjat személyesen vette át Fokvárosban szeptember 7-én, a Tájépítészek Nemzetközi Szövetségének Világkongresszusán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!