Kultúra

2012.08.19. 08:46

Megragadta Filoména hite - Premierre készül a kanizsai komponista

Nagykanizsa - Különleges párosításssal, orgona és harsona duettjével lép a közönség elé Vámosi Péterrel közös koncertjén Kollonay Zoltán zongoraművész a különleges akusztikájú Pécsi Bazilikában.

Horváth-Balogh Attila

Az izgalmas koncertre augusztus 31-én 20 órai kezdettel kerül sor. Az előadók, a Németországban élő, ámde magyar származású harsonaművész, Vámosi Péter és a magyar-görög származású nagykanizsai zongoraművész, Kollonay Zoltán neve nem ismeretlen a klasszikus zene kedvelői előtt. Előbbi rendszeresen koncertezik idehaza és Németországban, s gyakori fellépő Finnországban is. Utóbbi pedig igazi improvizáló zeneszerzői egyéniség, stílusa hidat képez a klasszikus, a görög, illetve a könnyűzene között és már számos különleges produkcióval örvendeztette meg közönségét. A két virtuóz muzsikus ezúttal a kifejezetten erre az alkalomra komponált Szent Filoména-legenda című darabot hozza el a közönségnek.

- Egy őskeresztény görög királylány vértanúhaláláról, a hitről és az állhatatosságról szól a mű - tudtuk meg Kollonay Zoltántól. - A 3. században született Filoména egy kis görög állam királylánya volt. Édesapja, hogy hazáját megmentse a leigázástól, a lányt 13 éves korában egy alku következtében feleségül adta a római Diocletianus császárhoz. Filoména azonban ellenállt az apai akaratnak, mert 11 évesen már tisztasági és szüzességi fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak. A császár előbb zsarolta, majd kínozta, ostoroztatta a lányt, sőt, le is nyilaztatta, ám az Úr angyalai segítségével az sértetlen maradt. A császár dühében lefejeztette Filoménát, akinek lelke a mennybe szállt, hogy ott elnyerje a vértanúk koronáját. Nevéhez több száz csoda fűződik, ereklyéi egy olasz kisvárosban, Mugnano del Cardinale-ban láthatók. Nagyon megragadott a története és hitének ereje.

Kollonay Zoltán hozzátette: a zeneszerzők korábban csak a művek legünnepélyesebb, legemelkedettebb pillanataiban szólaltatták meg a harsonát, de mára a hangszer alkalmazási lehetőségei kiszélesedtek, A harsona-orgona duó pedig nagyon ritka párosítás, a fúvós hangszert általában zongorával kísérik. A Szent Filoména-legenda című zeneműben az orgona és a harsona hangja ellenpontozza, kiegészíti és fenségessé teszi az előadást, amely így újszerű, egyben harmonikus hangzásvilággal szólal meg. Mint azt jelezte, terveik szerint a művet a közeljövőben Zalában, így Nagykanizsán is bemutatják majd.

- Időm nagy részét mostanság e darab készítése töltötte ki, illetve mellette természetesen, volt több meghívásom is, melyeken korábbi koncertjeim anyagát játszottam - fűzte még hozzá. - Nagykoncertem azonban már huzamosabb ideje nem volt, azt gondolom, ha nincs olyan nagy szabású dolog, amit meg lehet, vagy meg kell mutatni, akkor hallgatni kell. Ilyenkor jobb, ha pihentetjük a Múzsákat - most viszont úgy érzem, eljött az idő.

A bemutatóra Glória von Berg bárónő, a híres Berg-hercegség utolsó élő leszármazottja (egyébként a Győri Színház jelmeztervezője) hoz egy Szent Filoménát ábrázoló festményt is, melynek korábban ő volt a tulajdonosa, de odaajándékozta azt a balatonszemesi római katolikus plébániának. Az alkotás érdekessége, hogy a Feszty-körkép készítőjének lánya, Jókai Mór unokája, Feszty Masa festette 1964-ben, a bárónő arcvonásait mintázva.

Kollonay Zoltán nem mellékesen azt is megjegyezte: szabad idejében rendkívül fontosnak tartja a fiatal zenei tehetséges istápolását - erre a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola tanáraként van is lehetősége. E munkája kapcsán szép eredményeket sikerült elérni zongorista növendékével, Pusztai Tamással. A fiatalember egy regionális versenyen ezüst díjat, egy megyein pedig kiemelt aranyat érdemelt ki.

Vámosi Péter virtuóz harsonás, fantasztikus hangterjedelemmel és muzikalitással. A művész 1970-ben született Magyarországon, diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Budapesti Zeneakadémián, illetve a Stuttgarti és a Mannheimi Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg. Számos német zenekarral koncertezett már, 2004-től pedig szólista koncerteket ad neves orgonaművészekkel. Küldetésének azt érzi, hogy megmutassa: a harsona nem csak zenekari, hanem kiváló szólóhangszer is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!