Kultúra

2012.06.07. 14:25

A jó könyv titka

Keszthely - Böszörményi Gyula gyermekkönyveket ír, de azt mondja, soha nem úgy áll neki egy kötetnek, hogy az a legifjabbaknak készül. Szerinte legfontosabb maga a történet, hogy az érdekes legyen.

Sámel József

A Fejér György Városi Könyvtárban író-olvasó találkozó keretében találkozott minap a gyerekekkel, akik számos kérdéssel ostromolták. Alaposan kivesézték a történeteit; gyorsan kiderült, hogy jól ismerik, s kedvelik a regényeit, azok szereplőit. Adódott is a kérdés: Vajon mi a titka a jó gyermekkönyvnek?

- A titka nem más, mint az, hogy nem gyermekkönyvet írok, hanem egyszerűen csak könyvet. Nem választom szét a gyermek és felnőtt irodalmat - fogalmazott a József Attila-díjas Böszörményi Gyula. - A kollégáimmal már nagyon sokszor átbeszéltük a kérdést, s mindig arra jutottunk: a lényeg, hogy a könyv története ami szólhat akár manókról, sárkányokról, tulajdonképpen bármiről egyedi és érdekes legyen. A másik titok, hogy a gyerekeket nem kell, nem szabad butának nézni. Ők emberi lények, akik épp most fedezik fel a világunkat és mindenre kiváncsiak. Ebben az életkorban dől el, milyen emberré válnak. Szerepet játszanak a könyvek, a filmek - nem mindegy, mit adunk a kezükbe irodalom címszó alatt.

- Nem a piacra, hanem a gyerekekre kell figyelni. Rájuk erőltetni pedig semmit nem szabad. Jómagam imádtam a Winnetou és Verne regényeket, de ezen kötetek tartalma már nem a mai gyermekek világa. Számukra lassúak e történetek, a mai világ elképesztően felgyorsult. E változást magamon is érzem, ha előveszem a régi, imádott Delfin könyveket, rögtön azt érzem, hogy ez már nem ugyanaz a világ. Fontos lenne, hogy kicsit lassítsunk...

Böszörményi Gyula egyebek között a Gergő, illetve Zsófi meseregény sorozatával vált ismertté. De más irodalmi területen is dolgozik.

- A kassai Thália Színház március 15-én mutatta be a Gergő és az álomfogó című musicalt. Szeretnénk, ha az előadás Magyarországra is átjönne. Az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Lúzer Rádió, Budapest! című kötetem, mely kacagtató történet, Szőnyi Gergely grafikusművész Rejtő-képregényeket idéző illusztrációival. Forgatókönyvet is írok egy francia-magyar-izraeli koprodukcióban készülő rajzfilmhez, melynek főhőse bölcs Salamon király.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!