Kultúra

2012.04.16. 05:48

Thúry, a dunántúli oroszlán (képgalériával)

Nagykanizsa - Thúry György, a hős vitéz halálának 441. évfordulójára Thúry Portyával emlékeztek a honvéd és a hagyományőrző egyesületek.

Benedek Bálint

A programot szervező Thúry György Baranta Közösség immár második alkalommal tartott megemlékezést az egyesület névadójának tiszteletére. A program pénteken kulturális rendezvényekkel a Thúry Baranta Barlangban indult, ahol dr. Ördögh Ferenc tartott tudományos előadást, aztán Kátai Zoltán énekmondó 16. századi versekből adott műsort. Rajtuk kívül helyi néptáncosok és énekesek is felléptek.

- Utca, tér, iskola viseli Thúry György nevét, s két mellszobra is áll Nagykanizsán, ám sokan egyáltalán nem tudják, milyen szerepet is töltött be a történelemben - mondta Vörös András, a Thúry Baranta Közösség vezetője. - A halálának évfordulóira rendezett összejöveteleink épp azt a célt szolgálják, hogy mindenki képet kaphasson a kemény harcosról.


Thúry kortársai szerint hatszáz győztes párviadalt vívott, szívóssága miatt a törökök gyakran dunántúli oroszlánnak nevezték. Mivel sok bosszúságot okozott a török hordáknak, 1571-ben Orosztony határában lovasaival együtt tőrbe csalták és megölték.

A hagyományőrző egyesületek, miután szombaton a kanizsai várkapunál megkoszorúzták a végvári vitéz mellszobrát, elindultak a 30 kilométeres túrára Thúry halálának helyszínére, Orosztonyba. A portyával a barantások nemcsak a kapitány, hanem a többi megölt vitéz előtt is tisztelegtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!