Kultúra

2012.04.23. 17:56

Rövidebb lesz majd a nyári szünet?

Várhatóan rövidebb lesz majd a nyári szünet az általános iskolában, mert a szülőknek kevés a szabadsága. A középfokú intézményekben az érettségi és a felvételi rendje miatt nem tervezik a vakáció rövidítését.

Sámel József


Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár - diákok kérdésére válaszolva - erről is beszélt azon a rendhagyó osztályfőnöki órán, melyet hétfőn tartott az Asbóth Sándor Térségi Középiskolában. A rendezvényt egyébként az Európai Unió által indított Tevékeny időskor és a generációk közötti együttműködés elnevezésű program keretében tartották. A témával kapcsolatosan az államtitkár hangsúlyozta: hazánkban ma nagyon sok idős ember él magányosan, az egyedüliséget pedig legtöbbjük nagyon nehezen viseli. Emiatt - önkéntes munka keretében, vagy felelősségérzet miatt - fontos hogy a diákok felkeressék, majd segítsék a környezetükben élő időseket. Ez a rendszeres kapcsolat amúgy mindkét generációnak sokat jelent.

Dr. Hoffmann Rózsa a diákok érdeklődésére az érettségi szigorításáról is szót ejtett. Mint mondta, sajnos rossz a helyzet, a fiatalok közül sokaknak gyenge a felkészültsége, s a munkához való viszonyuk sem megfelelő. Az érettségi tekintetében régóta világszerte tendencia, hogy a mérhető tudásszint ötven százalék felett legyen. Magyarországon ez jelenleg húsz százalék, amit emelni kell. Azért, hogy a fiatalok felkészültsége stabil legyen. A mértéket egyébként fokozatosan növelik majd, első körben öt százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!