Kultúra

2012.02.27. 16:24

Zalai krimi a világhálón

A németországi S. Back kiadó a magyar irodalom terjesztését tűzte zászlajára. Vezetője, Szász Gábor, egy évtizede került kapcsolatba Lackner László Ne lépj az ablakhoz! című krimijével. A nagy port kavart miskolci nővérgyilkosságot témául választó kisregény német nyelvű kiadását tervezte.

Horváth A. Attila

- Akkor nem sikerült tető alá hozni a dolgot, azonban fél éve felhívott, hogy a kisregény elektronikus verzióját szeretné elhelyezni angol nyelven nagy nemzetközi e-könyváruházak portáljain. Mondtam: hajrá! - meséli Lackner László, akit több mint 30 éves írói munkássága, s hat önálló kötete jóvoltából ismerhetnek a zalaiak. - Angolul a The Nurse and the Knife, azaz A nővér és a kés címet kapta a könyv,  ami azóta már amerikai, angol, francia, német, spanyol és olasz portálokon is olvasható. Vállalták a fordítást és a lektorálást is.

Az együttműködésnek evvel nincs vége, hiszen már Lackner László legújabb kisregénye, Az elátkozott Seuso-kincsek elektronikus publikálásáról folynak a tárgyalások. Ha a szerző támogatást tudna szerezni a fordítói költségek felére (a másik felét a kiadó állja), két hónapon belül vállalnák a megjelentetést.

A világban erőteljes elrugaszkodást mutat az elektronikus könyvpiac (e-books), Amerikában a forgalom 10 százalékát már az on-line olvasott művek adják. A digitális verzió sincs teljesen ingyen, az érdeklődő elolvashatja a mű tizedét, aztán, amikor már felcsigázták az érdeklődését, pár száz forintnak megfelelő dollár befizetése után megnyílik az egész könyv.


- Eddig mintegy tíz magyar szerző művével találkoztam a digitális könyváruházak portáljain, a legtöbb írás bűnügyi jellegű, úgy tűnik, az e-books ezt a tematikát célozta meg - folytatja Lackner László. - Nincs ellenemre, vonz a krimi műfaja, ezért dolgoztam fel a Seuso-kincsek történetét is. Mint ismeretes, a ş70-es évek közepén egy fiatalember Szabadbattyán határában, az egykori római provincia területén talált 50 darab csodálatos római kori ezüst tálat. A leletet nem szolgáltatta be, megpróbálta értékesíteni a feketepiacon, mígnem egyszer csak felakasztva találták egy pincében, a kincseknek pedig nyomuk veszett.

A lelet kálváriája bejárta a világsajtót, hiszen a kincsek egy része utóbb felbukkant egy londoni, majd New York-i aukción, s a magyar állam nemzetközi perben tett kísérletet azok visszaszerzésére. Sajnos sikertelenül. A szövevényes ügy valóban kész regény, teóriák tucatjai keltek lábra.

- Krimiként is írtam meg, minden lehetséges forrást összegyűjtve. Az én verziómban a gyilkos kilétére is fény derül, ez persze már csak fikció, bizonyítani nem tudom.

A szerző ’56-os kamaszregénye, A skorpió jegyében második kiadását a Móra Kiadó vállalta fel, nekik küldte el Lackner László a fentebb említett két bűnügyi történetet.

- A kettőből lehetne egy kis kötet, Felderítetlen bűnügyek címmel... - tesz javaslatot a szerző, aki immár negyedik színpadi művét írta meg a közelmúltban. El is küldte a kaposvári színház Schwajda György emlékére kiírt drámapályázatára.


- A mai életünk bonyolult érzelmi, családi csavarjairól szól. A pályázat témája a csoda, s mivel korábban született már egy szatirikus írásom a rendszerváltás utáni kényszervállalkozási hullám csodavárásáról, azt is elküldtem. Március végére várható eredményhirdetés.

Lackner László mindemellett Keszthelyen tanít a Pannon Egyetem felnőttképzési intézetében, mégpedig turisztikai tárgyakat a turizmus földrajztól a szállodai gazdálkodásig. Mivel három évtizedet húzott le az idegenforgalomban, nagy gyönyörűségére szolgál olyasmit tanítani, aminek a gyakorlatát töviről hegyire ismeri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!