Kultúra

2012.02.28. 16:06

Kincsek kerültek elő a latrinából Keszthelyen

Annak is köszönhetően, hogy a középkorban a latrinát egyfajta szemetesként is használták az ott lakó családok, számos lelet került elő a keszthelyi Fő téri ásatásokon.

Sámel József

Ez a Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület keszthelyi, Körösi Csoma Sándor csoportja által szervezett előadáson hangzott el, melyen dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok nyugalmazott igazgatója és Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója a Fő téri ásatásokról, azok leleteiről tartott előadást. A keszthelyi régész hangoztatta: a település területét már 7000 évvel ezelőtt is lakták. Az újkőkorból leginkább kerámiatöredékek, hulladékgödrök kerültek elő, de - kuriózumként - ráleltek egy őskori idol darabjára, egészen pontosan lábára is. A késő római korból épített emlékekre, kerítő falra, beomlott tetőre, vályogfal és padlófűtés nyomára bukkantak. Előkerült római katonát ábrázoló díszkerámia is.


A középkorból több lelet maradt ránk. Amint dr. Vándor László elmondta, az egykori kolostor, később - többször átépített - vár területéről több érdekességet tártak fel. Megtalálták például a harmadik bástyát (kaputornyot), melynek papíron való léte a korábbi kutatások során okozott némi nehézséget. Rábukkantak egy késő középkori várárok és palánkfal nyomaira, s feltárták a délnyugati sarokbástya maradványait. Utóbbi alatt mészégető kemencét találtak. Ugyancsak megtalálták a vár latrináját, melyből - mivel abba szórták bele az eltört, használhatatlan eszközöket - igazi kincsek kerültek elő. Előkerült például díszes tálka 1625-ből, bikafejes itáliai korsó, bili, s konyhai edények, százas nagyságrendben. Csavart nyakú üveg, díszserleg talptöredéke, velencei díszpohár, s kályhacsempék szintén gyarapították a leletanyagot, ahogy egy posztón használatos angliai plomba is.

Amint a szakemberektől megtudtuk, a leletekből - miután a feldolgozásuk befejeződik, várhatóan még az idei esztendőben - időszaki kiállítás nyílik a Balatoni Múzeumban, majd a Nemzeti Múzeumba vándorol a tárlat anyaga. A Fő téren szintén nyoma marad majd a feltárt leleteknek, a munkálatok során ugyanis a falmaradványokat különböző technikai megoldásokkal láthatóvá teszik az érdeklődők számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!