Kultúra

2011.12.11. 19:38

Száz páros indult a tizenharmadik Gála Kupán

Már reggel megtelt az iskola parkolója, sorra érkeztek a fiatalok hozzátartozóikkal, vagy táncpartnerükkel. A megyeszékhelyi Liszt-iskolában vasárnap tartották meg a Gála Társastánc- klub immár hagyományos, év végi Gála Kupa táncversenyét.

Hajdu Péter

A Gála Társastánc-klub sok iskoláskorú fiatal kedvét hozta már meg a tánctanuláshoz bemutatóival, és a minden évben szépszámú közönség által látogatott Gála Kupa táncversennyel, hisz´ e látványos rendezvényt már tizenharmadik alkalommal tartották meg. Az országosan, táncklubok között meghirdetett formációs versenyek sorába tartozó rendezvényen a sztenderd és latin táncok tették próbára a nevezők tudását.

- Ötven-ötven táncospár nevezett és érkezik a versenyre az ország minden részéből, Miskolctól Szombathelyig. A délelőtt folyamán a versenykönyvvel még nem rendelkező tánciskolás növendékek lépnek fel, köztük művészeti iskolások is, például a Keresztury ÁMK növendékei. Délután pedig a versenykönyves táncosok következnek.  A Gála Kupa nem egy év munkájának az összefoglalója, hasonló klubközi versenyek minden második-harmadik hétvégén zajlanak az ország valamely pontján. Ezeken a versenyeken a táncosok pontokat kapnak, és ha elérnek egy bizonyos pontszámot, akkor már a következő, magasabb kategóriában versenyezhetnek - magyarázta a megmérettetés jelentőségét Kuzma Péter, az egyesület szakmai alelnöke.

Gyermektől - ötéves kislány volt a legfiatalabb résztvevő - a felnőtt korcsoportig indultak a táncosok.

Az idei év klub-, illetve egyesületi munkáját összefoglalva Kuzma Péter elmondta: a modern tánc, illetve látványtánc szövetség világbajnokságán dobogós helyezéseket értek el. Legnagyobb rendezvényük a tavasszal megtartott Zala Open Nemzetközi Formációs Táncfesztivál volt, ott bajnoki címet szereztek, majd a tánc világnapi program következett, és a formációs táncok magyar bajnoki címét is elnyerték. Utána a nyári táborok következtek.

Egy héttel ezelőtt pedig még Vilniusban voltak a világbajnokságon, ahol a világ legjobb tizenhét csapata között táncoltak, ami nagy nemzetközi elismerés volt számukra.

- Eseményekben és eredményekben gazdag időszak volt számunkra az idei esztendő, de még nincs vége. Egész évben dolgozunk, most a Gála Kupa után sem pihenünk. A jövő héten ugyanis Ausztriába utazunk nemzetközi táncfesztiválra, utána pedig jön a szilveszter, a fellépésekkel - foglalta össze mozgalmas évüket Kuzma Péter.

A Gála Társastánc-klub Egyesület tagsága 230 táncosból áll, köztük vannak a világ élvonalában is számon tartott versenyzők. A gálások óvodás kortól foglalkoznak már a gyerekekkel, a táncos utánpótlás biztosított. Táncoktatóik Keszthelyen, Lentiben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is visznek csoportokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!