Kultúra

2011.10.24. 15:47

Ötven év, ötven élmény

A tanári hivatás, az iskolaközelség 50 esztendejének emlékeit foglalta írásba Mészáros Ferenc nyugalmazott iskolaigazgató. A könyv Nagykanizsára és Pacsára kalauzolja olvasóját.

Arany Horváth Zsuzsa

A könyv bemutatójára az ősz elején került  sor Nagykanizsán, ez alkalommal a volt tanítványok - Király Lajos, Lóránt Zoltán, Dériné Far-kas Mária, Tóth Attila - is szerepet kaptak a műsorban. Ahogy a kötetben is, hiszen a Tanár úr nemcsak pedagógiai hitvallását adja át  melyet a könyv végén olvashatnunk , nemcsak a saját diákéveinek emlékezetes eseményeit, hanem a tanítványaihoz kapcsolódó történeteket is feleleveníti, sőt, a gyerekek dolgozatainak mókás mondatait és a tanórai feleletek humoros aranyköpéseit is csokorba gyűjti az 50 év, 50 élmény című memoárkötetben.  (A szerző korábban már papírra vetette szülőfaluja, Pacsa történetét, s a Történetek régi pacsaiakról anekdota-gyűjteményt és a Pacsa egészségügyének történetét is ő jegyzi.)


Az új könyv a kollégiumi évek és az énekkar létrehívásának  megidézése után jellegzetes sztorik folyamává áll össze, majd a pacsai évek következnek. Utóbbi fejezet aranyköpéseiből álljon itt e sorok írójának kedvence: "A tanácsköztársaság egy kommunista egylet volt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!