Kultúra

2011.10.20. 17:58

Az élménygazda(g)ság

Számos őshonos növény- és állatfajta, egy romantikus lugas és több, a parasztgyerekek korabeli játékait idéző játszóhely és eszköz várja jövő nyártól a keszthelyi Georgikon Majormúzeum látogatóit.

Varga Lívia


A múzeum kertjében ugyanis a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program százszázalékos támogatásával, 192 millió forintból élménygazdaságot és látványtárat alakítanak ki, a balatoni térség turisztikai vonzerejének növelésére  szánt keretből, mondta el a csütörtöki projektnyitón Manninger Jenő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Kristóf Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és  Oktatásszervezési Főosztályának vezetője pedig azt hangsúlyozta: a tárca támogatásával, az  élménygazdasággal együtt,  értékekre épülő élménygazdagságot is teremtenek.

A történelmi bemutatókert emléket állít a Georgikon majorban folytatott mezőgazdasági tevékenységnek, bemutatja a korabeli gazdálkodást, a régi szőlő és gyümölcs tájfajtákat, a jellemző szántóföldi, konyhakerti és fűszernövényeket, egy baromfiudvarban pedig az őshonos haszonállatfajtákat. Az élménygazdaságban gépszínt, baromfi- és takarmányudvart, pajtát, lóistállót, juhakolt, kerekes kutat és galambdúcot építenek, virágos-, szőlős-, cseresznyés- és almáskertet alakítanak ki, de lesz kilátódomb és egy lugas is. Mindezt 1,2 hektáron, a mai kor elvárásaihoz igazodva, élményszerűen, látogatóbarát fejlesztések megvalósításával, mondta el a múzeum vezetője, dr. Szabóné Lázár Ibolya, hangsúlyozva: a pihenőkert az idősebb és fiatalabb generáció, így a családok számára is kellemes időtöltést biztosít majd. A gyerekek megismerkedhetnek az egykori parasztudvarok játékaival, s állatsimogatásra, etetésre is mód lesz. Egy hely, ahol úgy szórakozhatnak a látogatók, hogy közben - észrevétlenül - ismeretekkel gazdagodnak. Az élménygazdaság oktatókert is lesz egyben, amely lehetőséget biztosít különféle múzeumpedagógiai programok szervezésére.

 A kiviteli tervek elkészültek, jelenleg a közbeszerzés tart, a bemutatott tervek 2012. június 30-ra valósulnak meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!