Kultúra

2011.09.01. 15:57

Zalai középkori oklevelek közt barangolhatunk a neten

A Zala Megyei Levéltár a tanévkezdéshez igazította legújabb internetes virtuális galériájának elindítását, mely a gyűjteményben található 438 zalai középkori oklevélből mutat be negyvenet.

Arany Horváth Zsuzsa

Az ötletgazda, Őriné dr. Bilkei Irén PhD történész, a középkor kutatója, aki ezekben a hónapokban az oklevelek regesztakiadására készül.

- Szeretnénk, ha ezzel a speciális megközelítéssel hozzájárulhatnánk a történelem oktatásának színvonalához, a gyerekek érdeklődésének felkeltéséhez - mondta a történész. - Az oldalt a levéltár honlapjáról lehet elérni, itt az oklevelek fotómásolata mellett a korabeli Zala megyei események magyarázó szövegeit is elhelyeztük, valamint ügyeltünk arra, hogy a korszakhoz és a témához illő illusztrációval is szolgáljunk.

A virtuális séta a Szent István egyházától a mohácsi csatáig címet viseli, az első felkerült oklevél 1019-ben kelt, az utolsó 1526-ban.

- A mohácsi csatában elesett az akkori Zala megyei főispán, Ákosházi Sárkány Ambrus, így nem csak a középkort zárja le ez az évszám a magyar történelemben - magyarázta Bilkei Irén, hozzátéve, úgy válogatta össze az okleveleket, hogy azokat végigböngészve Zala középkori történelméről kapjon képet a honlap látogatója.


A dokumentumok között tallózva találunk lány fiúsításáról szólót, a csácsi malmok gyakori tulajdonosváltásait rögzítőt, a kor sikeres zalai ügyvédjéről, Rajki Detréről megemlékezőt, az akkori úri csetepatékat  birtokháborításokat  felidézőt, a térségben működő szerzetesrendeket felsorolót, és női végrendeletet is. A tájékozódást előszó segíti, melyben a szerkesztő vázolja a korszak fő történéseit, valamint azt, hogy a diákoknak és az érdeklődőknek egyaránt élvezetes időutazást jelenthet a virtuális tárlat meglátogatása. Ebbe természetesen némi oklevéltant is csempészett a szerző, így segítve a tájékozódást.

- Úgy vélem, a szolgáltatási feladataink jegyében a régi vállalásainkat új módszerekkel érdemes megközelítenünk, ezért vállalkoztunk Pintyőke Gábor informatikus, rendszergazda kollégámmal együtt, hogy létrehozzuk a böngészésre alkalmas felületet a levéltárunk honlapján.

Mint a történész elmondta, az oklevelek külleme és történeti értéke nem mindig esik egybe, de igyekeztek gondosan ügyelni az egyensúlyra. A közgyűjtemény egyébként már kínál egy hasonló megközelítést: a 2006-ban összeállított, 1956-ra emlékező  évfordulós kiállítás dokumentumai ugyanígy elérhetők a zml.hu internetes honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!