Kultúra

2011.09.28. 06:28

A Hevesi-színház művésznője, Czegő Teréz mindig fabrikál valamit

Szerepformálásaival réges-régen belopta magát a nézők szívébe, de akad más is, amivel örömet okoz. Igaz, Czegő Teréz míves kézimunkáiban – legalábbis egyelőre – kevesen gyönyörködhetnek.

Péter Gyöngyi

Aki jegyet, bérletet vásárol a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, láthatja Czegő Teréz egy munkáját: a papírból font asztali díszt szárazvirágok teszik teljessé. Keze nyomán – hasonló módon – praktikus apró tároló kosárkák is készülnek.

– Vékony csíkokra vágja az ember a papírlapot, felcsavarja egy pálcára, megragasztja és végül a hengerből kicsúsztatja a pálcát – rögtönzött bemutatót a módszerből a művésznő. Ez persze csak az alap, a sok tekercsből fon aztán bármit, amire csak képzelete biztatja. – Rengeteg tárgyat készítettem már így, a legtöbbet elajándékoztam, tele van velük a színház...


Egy-egy mutatós darabhoz, miután elolvasta, remek a Zalai Hírlap, tette hozzá mosolyogva. Fehér széleiből egyszínű kosarat fon, a többi felület a színes munkákhoz jelent kiindulási pontot.

Másra is felfigyeltünk Czegő Teréznél. A flaskákat spárga segítségével teszi izgalmassá: a kanyarodó szálból szőlőfürt is született már.

– Mindig másként díszítem az üvegeket. Van, hogy tudom, mit szeretnék rá, de többnyire csak elkezdem, később derül ki, milyen lesz a motívum. Van új ötletem: fehérbabot vágok ketté, azokból virágmintát ragasztok a palackra, aztán az egész felületet beragasztózom és rizzsel vonom be, illetve mákkal teszem színessé. Ezt Évától, az ikertestvéremtől lestem el, akárcsak a papírkosár összeállítását – árulta el. – Hosszú évek után ezen a nyáron jutott eszembe, mit készítettünk kamaszlányként az „ikremmel”. Szegények voltunk, mint a templom egere, valamit ki kellett találnunk: ékszerdobozokkal rukkoltunk elő, azokat adtuk el. Újra próbálkoztam ezzel: az üvegeket kedves ismerős vágta ki, a többi már az én dolgom volt.


A csinos dobozokat selyem ékesíti, úgy illesztette az üveglapokra, hogy a varrás össze is tartja azokat. Alulra bársony került. Előbb-utóbb új gazdára lelnek, Czegő Teréznek öröm a mások öröme is. Hímzett faliszőnyeg ugyancsak árulkodik kézügyességéről, ahogy jó néhány csodás terítő, legyen piros, kék vagy fehér fonallal öltött. Gondos munka valamennyi: akár a színét, akár a visszáját nézzük.

– Amikor ide jöttem, azért, hogy legyen mit enni, sok úri hímzést készítettem bársonyra, sifon gyolcsra, de kalocsai hímzést is csináltam... Kötök, varrok, horgolok, anyukámtól tanultam mind. Székelyföldön nem lehet, hogy az ember csak úgy üljön. Ülök, hallgatom a híreket, de közben mindig fabrikálok valamit... Akkor is, ha próba közben várok a jelenésemre: „böködök”, míg nem kerül rám sor. Nem tudok semmit tenni... Sokszor gondolok édesanyámra, mi mindent csinált kilenc gyermek mellett úgy, hogy amikor megszületett a kilencedik, elveszítettük édesapámat... Miheztartás végett mindig azt mondta mindünknek „Édes fiaim! Semmitek nincs, csak a becsületetek.”


Czegő Teréz kézimunkái feltűnnek a színpadon is, például a Túl a Maszat-hegyen című zenés-verses „minekmondják”-ban: a két cica jelmezét kötötte a színművésznő. Korábban a Ruszt Józsefrendezte Az ember tragédiája című előadáshoz rafiából varázsolt páncélingeket.

Ha már színházról esett szó: hamarosan Czegő Teréz számára is indul a szezon, kezdődnek a Légy jó mindhalálig! című musical próbái, majd szerep várja a Footloose-ban és, ha minden jól megy, egy kisebb feladat az Illatszertárban.

– A kis feladat is feladat – jegyezte meg ennek kapcsán –, nekem ezzel nincs problémám, azért lettem színésznő, hogy játsszak. Sosem adtam vissza szerepet, nem is kértem, az a dolgom, hogy azt a feladatot, amit adnak, tisztességgel megoldjam...


További információk:
■ Czegő Teréz Bordos településen született, Sepsiszentgyörgyön érettségizett
■ Marosvásárhelyen a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán diplomázott
■ 1970-től a temesvári Állami Magyar Színház társulatának tagja lett
■ 1985-től a Békéscsabai Jókai Színház tagja volt három esztendőn át
■ A Hevesi Sándor Színház együttesének 1988 óta tagja
■ A zalaegerszegi teátrum közönsége ötvennél is több szerepben láthatta már, az elmúlt évadban a Liliomfiban Kamillát, a Mágnás Miskában Stefániát játszotta



Czegő Teréz a Zalai Hírlap online felületén: 

Jó barátok, cimborák: mesefilm egerszegi óvodások rajzaival 

Aktualizált, de játékos a Hevesi-színház Mágnás Miskája 

Kányadombi indiánok: bemutató Szentpéterúron 

Liliomfi a Hevesi-színházban: sokak arcára csal még mosolyt 

Czegő Teréz: Nem fantasztikus?


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!