Kultúra

2011.08.25. 16:27

Rajzolt világ: Vindornyalaki Mesék Falva

A vásznon puha ecsetvonásokkal alakul a táj. A zöld hegyek, a Rezi vár orma, Vindornyalak kicsi temploma. A dombok ölelte parányi falu, Vindornyalak bája már sok művészt magával ragadott, amióta 12 esztendővel ezelőtt Pálfalvi Dorottya író felfedezte a faluban rejlő szépségeket, és ott telepedett le.

Sámel József

Idén első alkalommal rendeztek festőkurzust, hogy a művészek szabadon használva a különféle technikákat „körberajzolhassák” a falut, és persze azt a mesebeli környezetet, amit az író teremtett maga köré, Vindornyalaki Mesék Falva néven. A VindornyalakArt alkotótábor első alkotói a Ring Művészeti Iskola grafikusai és festői voltak Bóta Andrea grafikusművész szakvezetésével.

– Miért éppen Vindornyalakra esett a választás?


– Iskolánk nagy súlyt fektet a kiváló tehetségek kibontakoztatására – mondja Bóta Andrea –, és ehhez különleges élményekben igyekszünk részesíteni a művészeket, akik nálunk végzik stúdiumaikat. Idén olyan helyre szerettünk volna menni a frissen végzett művészeinkkel, ahol a benső csend, a dolgok apró finomsága, az időtlenség, a táj természeti és épített szépsége egyedülálló harmóniában van. Nem könnyű ennyi szempontnak megfelelni, de Vindornyalak a nemzetközileg elismert alkotótáborok között is minden szempontnak megfelelt. A hely varázsa azonnal magával ragadott mindenkit, és ebből fakadóan nagyszerű alkotások születtek. Szinte megittasultak a tábor résztvevői a témabőségtől, és egyfolytában alkottak, hajnaltól estig.

– Merre találták a legizgalmasabb vászonra kívánkozó témákat?

– A Hertelendy kúria előtti térről olyan panoráma nyílik a Vindornya völgyére, hogy Provance elbújhat mellette. A finom benső enteriőrökhöz pedig keresve sem találhattunk volna jobb helyszínt, mint a VindornyalakArt alkotótábor kertje, a régi épületekkel, amelyekhez szervesen kapcsolódnak az újak, mint például a Szentlélek torony, ami mindenkit megihletett, és az utolsó napon készült közöst festményünk témájául is ezt választottuk.

– Mi volt a legnagyobb élmény az alkotótábor ideje alatt?

– A Rakovits István gitárművésszel közös performance. Istvánból hihetetlen energiák áradnak, és a zenéje nincs ember, akit ne ragadna magával.

– Hol láthatóak az elkészült grafikák és festmények?

– Szeptember közepéig a Hertelendy Kúria Galériában, majd innen Budaörsre kerülnek Vindornyalak szépségeit hirdetve.


Művészek szemének tükrében
A képeket nézegetve, amelyet a kiváló művészek készítettek, nagyon valószínű, hogy Szentendre, Tihany, Szigliget után egy újabb gyöngyszemet fedeznek fel a művészek itt Zalában a Vindornya völgyében meghúzódó meseszép faluban, Vindornyalakban, amely az ő „szemükkel” nézve ráirányítja a figyelmünket milyen szép is ez a hely a maga valóságában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!