Kultúra

2011.08.09. 12:34

Informatikai tudáspróba a zalaegerszegi Apáczai könyvtárban

Netre fel címmel könyvtár-informatikai versennyel készül az új tanévre a zalaegerszegi Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ Könyvtára.

MTI

   
Külön honlap készül az általános iskola felső tagozatosainak meghirdetett, háromfordulós tudáspróbához, a feladatot interneten keresztül lehet majd megoldani - mondta el Czirákyné Tóth Edit könyvtár vezető. A diákoknak országos adatbázisban, katalógusban kell majd keresniük. Internetről letöltött anyaggal, képpel, szöveggel bemutatkozó oldalt szerkesztenek, miközben a "hasznos könyvtári tudás" mellett megtanulhatják például a Word dokumentumok használatát is. Igény szerint részt vehetnek néhányórás felkészítésen is, ahol azt is megtanulhatják, hogy kell feltölteni az anyagokat, miként kell az adatbázisban keresni.
  
 Hozzáfűzte; a program az általános iskolásoknak nyújt hasznos tudást, de az "olvasóvá", a könyv szeretetére való nevelést a legkisebb korban kell elkezdeni. Olyan leporellókat, "nyitogatós, simogatós, húzkodós, forgatós, hangot adó" képeskönyveket szereztek be, amelyeket a kicsik különösen kedvelnek. Az ősztől induló kismama programsorozat keretében animátor tart majd versikés, mondókás foglalkozásokat 1-3 éves gyerekeknek. Mindeközben a szülők megismerhetik a szolgáltatásokat, kedvet kaphatnak a könyvtári tagsághoz.
   
Az intézmény további terveiről Czirákyné Tóth Edit elmondta: megújul, "egyszerűbb, de ugyanakkor interaktívabb" lesz a könyvtár honlapja, látványosabb, naprakészebb internetes oldal készül. Felújítják a gyerekoldalt, fórumot indítanak, az oldalon az olvasók is megjelentethetnek könyvajánlókat. A nap 24 órájában elérhető lesz a könyvtári online szolgáltatás, így akár e-mailben is lehet például hosszabbítást kérni.
   
Folyamatban van a dokumentumok "retrospektív" feldolgozása is, ami a hiányzó adatok bevitelét jelenti - folytatta a felsorolást a könyvtárvezető. Erre azért van szükség, mert a kilencvenes években használt első számítógépes programok csak az adatok töredékének elektronikus feldolgozását tették lehetővé. A régi könyvek adatai így hiányosak, gyakran még a kiadási év, a tárgyszó sincs feltüntetve.
   
A minőségi oktatást is elősegítő könyvtári szolgáltatásfejlesztés uniós támogatással, a TÁMOP pályázat (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében valósult meg az Apáczai könyvtárban.
   
A zalaegerszegi könyvtárnak másfélezer regisztrált olvasója van, de a kölcsönzőkhöz kapcsolódnak osztálytársak, szomszédok, szülők, baráti közösségek - jegyezte meg Czirákyné Tóth Edit. Szólt arról is, hogy nyáron a könyvtárak egy része bezár, de az Apáczai a szünidőben is nyitva tart, mert a tapasztalatok szerint igény van rá.

Ezek is érdekelhetik