Kultúra

2011.07.15. 06:29

Várszínház vendégségben

Mint azt már hírül adtuk, idén a reneszánsz kastély felújítása miatt a több évtizedes múltú Egervári Várszínház ideiglenesen Zalaszentgrótra teszi át székhelyét. Ahol szívesen látják.

Magyar Hajnalka

 

- Örömmel fogadták az ötletet, mind Varga István, a helyszínt biztosító városi művelődési központ igazgatója, mind Baracskai József polgármester támogatásáról biztosította a programsorozatot - folytatja Bősze Katalin.

A nyári játékok augusztus 2-án kezdődnek, s egészen 19-ig várják a publikumot. A szervezők önálló produkcióval rukkolnak elő - ez feltétele is a minisztériumi támogatásnak -, idén egy világszerte nagy sikerrel játszott amerikai musicalre esett a választásuk, melynek címe: Kapj el! Neil Simon és Marvin Hamlish darabját a békéscsabai színház tagjai keltik életre, Balogh Anna és Szomor György operettszínházi művészek vendégszereplésével. E darab augusztus 4-én és 5-én kerül a közönség elé. Két további profi előadást fogad a rendezvénysorozat: Bánfalvy Ági és Harmath Imre alakításában elevenedik meg a Jövőre veled ugyanitt! Bernard Slade immár klasszikussá vált romantikus vígjátéka világszerte a közönség kedvence. A budapesti Száguldó Orfeum Mark Dunn Öt nő az esőben című vígjátékát hozza (16-án), a jeles kortárs szerző darabját először mutatják be Magyarországon. Az öt, befuccsolt partnerkapcsolattal rendelkező pénztárosnő életét témául választó darabban egyebek közt Csomor Csillát és Sztankay Orsit is láthatjuk, a rendező Bencze Ilona.

- A zalaszentgróti Garabonciás Artatlanok társulata ugyancsak csatlakozik a műsorfolyamhoz, két előadást látunk tőlük - tér ki a helyi színházi potenciál szerepére az igazgató. - Augusztus 3-án lépnek színre Jean Genet Cselédek című darabjával, amivel több fesztiváldíjat is elnyertek már. Ugyancsak a garabonciásokhoz köthető Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzának bemutatása, Fegyverneki Levente tolmácsolásában.

A produkció érdekessége, hogy Besenczi Árpád, a Hevesi-színház direktora ugyancsak számos alkalommal lépett már fel eme örökbecsű történettel, augusztus 13-án mód kínálkozik egy másik interpretáció megismerésére.

A gyerekekre is gondoltak, a Molnár Árpáddal és Horváth Ildikóval kibővülő Kis Hétrét mutatja be Zümmögő című műsorát, ami a napokban nagy sikert aratott a budapesti Gyerekszigeten. Mindezen túl színházi témájú filmek vetítésével is dúsítják a kínálatot. Az idén Oscar-díjat is begyűjtő, a balettművészet kulisszái mögé bepillantást engedő Fekete hattyú, valamint az ugyancsak a színészek életével foglalkozó Tánc című film pereg majd a vásznon. A tánc más estéken is főszerephez jut, Angyalok és emberek címmel táncszínházi estet tart a zalaszentgróti táncstúdió, lesz nemzetközi néptáncgála, s az egész programsorozatot a Harangláb Népzenei Együttes műsora zárja augusztus 19-én, melyen akár táncra is perdülhet a nagyérdemű.

- Remélem, hogy hűséges nézőink nem sokallják azt a kis időtöbbletet, amit az utazás jelent - bizakodik Bősze Katalin. - A hévízi hotelekből ugyancsak érdeklődtek már a rendezvény iránt, ám a zalai és külföldi vendégnézők mellett természetesen erősen számítunk Zalaszentgrót és a környék közönségére is.

Aki még nem látta volna...

A műsornaptárt augusztus 2-án a Jövőre veled ugyanitt! nyitja. A történetben Doris és George véletlenül fut össze egy kaliforniai tengerparti fogadóban. Találkozásuk másnapján arra ébrednek, hogy egymás karjaiban töltötték az éjszakát. Mindkettejükkel először fordult ez elő, ám ekkortól kezdve nem utoljára. Különös szerelem szövődik közöttük, amelynek mottója: jövőre veled ugyanitt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!