Kultúra

2011.07.19. 14:13

A játék arról, ami a nőket és a férfiakat is leginkább izgatja

Egy szerelmi légyott és annak zseniális magyarázata: ez az alapja Molnár Ferenc Játék a kastélyban című anekdotájának. A történettel ezen a héten már megismerkedhet a Kvártélyház közönsége, a premiert pénteken tartják.

Péter Gyöngyi

A nagyérdeműt Itáliába invitálja a kvártélyházi csapat, egy olaszországi kastélyban játszódik ugyanis Molnár Ferenc 1926-ban írt vígjátéka: Turai és Gál, a sikeres színműírópáros váratlanul meglátogatja Balogh Annie-t, a primadonnát. Velük tart barátjuk, pártfogoltjuk, Ádám Albert zeneszerző, Annie vőlegénye is. A fiatalember azonban véletlenül fültanúja lesz egy szenvedélyes párbeszédnek, mely a színésznő és volt kedvese, Almády között zajlik. A helyzet ugyan reménytelennek tűnik, de Turai mindenesetre úgy dönt, hogy megpróbálja megmenteni...

 - A mű olyan, akár egy középkori pikáns, szerelmi történet, melyet újra és újra elmesélnek: ezt foglalja magába az anekdota meghatározás. Számtalan jutalomjáték van a darabban, minden szerep nagyszerű  - mondta elöljáróban az előadást rendező Tompagábor Kornél, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezető igazgatója.  - A játék  arról szól, ami a nőket és a férfiakat is leginkább izgatja: a szerelemről. Kimondottan női darab, noha csak egyetlen női figura tűnik fel a színen. Világosan megmutatkozik benne, hogy a szerző mennyire ismerte és szerette a gyengébb nemet. Turaiként, azt gondolom, Molnár Ferenc  jelenik meg a történetben, még, ha nem is annyi idősen, mint amennyi a mű megírásának idején volt.  Elképzelte idősebb kori önmagát...  Színház is lesz a színházban, a második részben egy próba is zajlik a színpadon, amikor vagy megoldódik a probléma vagy nem...

 

 

Pergő párbeszédekben, vicces jelenetekben bővelkedik az anekdota. Néha szélsőséges, de mindig szellemes mindaz, amivel a mű szembesíti olvasóját, nézőjét.

- Egy idő után az ember csak mosolyog rajta, másrészt azért is szellemes a mű, mert egy valóban nagy szellemmel találkozhatunk általa, a zseniális  Molnár Ferenccel  - összegzett a rendező.

A sztori először pénteken 20.30-tól elevenedik meg a szabadtéri belvárosi színházban. Turait Nádházy Péter, Gált Hertelendy Attila játssza, Ádámot Katona Kornél formálja. Annie Foki Veronika, Almády Szakály Aurél lesz. Titkárként Balázs Lászlót, Lakájként György Jánost láthatja a nagyérdemű. Az előadás díszlettervezője Mészáros Tibor, jelmeztervezője Szőke Julianna. A történet a bemutatón kívül még hét alkalommal kerül színre.


Molnár Ferenc 1878-ban született Budapesten és 1952-ben halt meg New Yorkban. Újságírónak készült, de szüleire hallgatva előbb Genfben, később Budapesten jogot tanult. Ez idő alatt cikkei jelentek meg és idegen nyelvű színdarabokat is fordított. Első önálló színpadi művét, A doktor úr címűt 1902-ben mutatták be a Vígszínházban. Színművei nem csak Magyarországon voltak népszerűek, drámái közül tizennyolcat még életében bemutattak például  a tengerentúlon is.


 A Hevesi Sándor Színház honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!