Kultúra

2011.06.06. 17:50

Thália leendő papjai és papnői vizsgáztak

Moliere-darabokból válogatott jelenetekkel vizsgáztak hétfőn a Hevesi Sándor Színházban működő színészképző stúdió növendékei.

Arany Horváth Zsuzsa


A zalaegerszegi színház alapítása óta gondot fordít a színpadra lépő fiatalok képzésére. A stúdió jelképes padjait ebben az évadban koptató növendékek hétfőn Moliere-szövegekből álló  etűdök előadásával mutatták meg a tanáraik és a társulat érdeklődő tagjai előtt, mi mindent tanultak az oktatóiktól: Sztarenki Pál művészeti vezetőtől, egyben osztályfőnöktől, Stefán Gábor mozgás-, Kelemen Márta beszéd-, Farkas Ignác mesterség-, Máriáss Zsolt énektanártól és  Bellus Attila     tanársegédtől.


A próbateremben a  Mizantróp, a Don Juan és a Tartuffe egy-egy jelenete volt terítéken, valamint a színész-diákok: Zsíros Viktor, Spisák István, Katona Kornél, Lőrincz Nikol, Magyar Cecília és  Pete Zsuzsanna.  A friss fordítások alapján előadott jelenetek igazodtak a fiatalokhoz, így lett Sztarenki Pál rendezése nyomán nagyon  mai üzenete az embergyőlöletnek, a szerelemféltésnek, az egymással szembeni kegyetlenségnek, a talpnyalásnak, az elvakultságnak.

Az egerszegi színház stúdiójának jó hírét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ország számos távoli pontjáról érkeznek Thália leendő  papjai, papnői, hogy  csekély juttatásért  itt tanuljanak éjt nappallá téve, s játszanak a közönség elé kerülő darabokban is.  Ezért nagyon szomorú, hogy a következő évadban szünetelni kénytelen a képzés, természetesen anyagiak hiánya miatt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!