Kultúra

2011.03.23. 19:50

Fehér képek - Gábriel József festőművész tárlata Zalaegerszegen

Fehér képek címmel Gábriel József Pro Urbe-díjas festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Zalaegerszegen az Izsák Imre Általános Művelődési Központban.

MTI

 A zalai születésű, mintegy másfél évtizede Dallasban élő festőművészt világéletében az emberi figurák, a környező világ foglalkoztatta. A tárlatra válogatott legújabb alkotásainak alaphangulata fehér, ez jelzi a domináns színt, amire felfűzte a kiállítás anyagát.
   
Gábriel József az MTI-nek elmondta: munkáit a tájkép és a figurális dolgok összekomponálása jellemzi. Vegyes technikával dolgozik, régebben grafikával is foglalkozott, rézkarcokat készített, de most a fontosabb "csapásirány" a festészet.
   
"Főként olajjal dolgozom, többnyire nyomattal indítok, ami lehet festmény vagy újságban megjelent fotó, de mindig festéssel fejezem be az alkotásaimat" - fejtette ki.
   

Nemes László festőművész a zalai táj egyik érdekes jelenségének nevezte Gábriel Józsefet, aki "lelkületében is különös értelmezője szülőföldjének". Hozzátette: Gábriel munkái is ezt az őszinteséget, hajlamot képviselik; "a kultúrára, művészetre, festészetre nyitott embereknek érdekes megfigyelni, hogy mit csinál egy söjtöri ember Dallasban".
   
Gábriel József képei ugyanis Dallasban készültek, bár félkész munkát itthon fejezett be. "Fejből fest", a képeken azonban nem a konkrét zalai táj, hanem inkább emlék- és gondolattöredékek jelennek meg - hangsúlyozta a festőművész, aki ötven évig élt Zala megyében. Beszélt arról is, hogy régi adósságát törlesztve egy nagyobb méretű képet is magával hozott a távoli kontinensről; a Három királyok című alkotását szülőfalujában, a söjtöri templomban helyezik el.
   
A mintegy félszáz festményt - harminc nagyobb és több miniatűr képet - bemutató kiállítás április elsejéig tekinthető meg Zalaegerszegen az Izsák Imre Általános Művelődési Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!