Kultúra

2011.03.22. 12:37

Bűnüldözési szaktanácsadói képzést indít szeptemberben az ELTE

Bűnüldözési szaktanácsadói képzést indít szeptemberben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Rendőrtiszti Főiskolával, valamint két olasz és egy német egyetemmel együttműködve. A képzés célja, hogy a természettudományos ismeretek minél jobban hasznosuljanak a bűnügyek felderítésében.

MTI

Az ELTE-n 2011 szeptemberében induló  posztgraduális képzésen a számítógépes bűnözés, az illegális bevándorlás, a környezetkárosító bűncselekmények témaköreit oktatják majd. A két féléves posztgraduális szakirányú továbbképzést jogászoknak és természettudományi területek szakembereinek indítják.
   
A képzést bemutató keddi budapesti tanácskozáson Vígh András, a Rendőrtiszti Főiskola docense, a főiskola Kriminalisztikai Intézetének oktatója elmondta, hogy a kriminalisztika egyre több szállal kötődik a természettudományos ismeretekhez. A rendőrségnek és a bíróságoknak szakértők, szaktanácsadók segítségét kell igénybe venniük. Ahhoz, hogy a szakemberek segíteni tudják egymás munkáját, el kell sajátítaniuk egyebek között egymás szaknyelvét, különben a szakértői vélemények nem értelmezhetőek.
   
Záray Gyula ,az ELTE Kémiai Intézetének professzora az MTI kérdésére elmondta, hogy 2011 őszén minimálisan 10 jelentkezővel indulhat el a tandíjas képzés, amely a költségek miatt elsősorban biztosítási társaságok érdeklődését keltheti fel. Jogászoknak, bíróknak, rendőrtiszteknek, vámtiszteknek, biztosítási szakembereknek és mérnököknek kölcsönösen át kell adniuk a tudásukat, hogy minél hatékonyabban lehessen felhasználni a különböző szakterületek ismereteit a bűnüldözésben - mondta, hozzátéve, hogy a nyomozásokban használt vizsgálati módszerek ma már kémiai, ásványtani, fizikai elemzési és biológiai ismereteket is megkövetelnek.
   
Eike Albrecht, a cottbusi egyetem oktatója elmondta, hogy egyre jobban függ a rendőrség a külső szakértőktől, akik "ha nem tudják, hogyan kell együttműködniük, az egész nyomozás veszélybe kerülhet".
   
A bűnüldözési szaktanácsadói végzettséget adó, elsősorban angol nyelven, de magyarul is folytatott posztgraduális képzés nemzetközi együttműködésre és tapasztalatokra támaszkodik. Két olasz, a pármai és messinai egyetemmel, valamint a németországi Cottbus Műszaki Egyetemével az ELTE 2010 tavaszán hathetes intenzív kurzust tartott Cottbusban. A képzésen országonként öt-öt hallgató vehetett részt díjmentesen.
   
A Pármai Egyetemen 1999 óta tartanak bűnüldözési szaktanácsadó képzéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!